Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Mynämäkeen perustettiin riistantarkastuslaitos

Mynämäkeläiset Saara ja Ville Kalluinen avasivat kuluvalla viikolla Mynämäen Raimelaan riistantarkastuslaitoksen hirvieläinten käsittelyyn. Lähin vastaava, pelkästään riistalihaan erikoistunut laitos sijaitsee Uudellamaalla. Elintarvikelaki muuttui vuonna 2013 niin, että eläinlääkäri ei voi enää tarkastaa lihaa metsästysseurojen lahtivajoilla, vaikka ne olisi hyväksytty elintarvikehuoneistoiksikin, vaan tarkastus on tehtävä Ruokaviraston hyväksymissä laitoksissa. Elintarvikehuoneistoiksi hyväksytyiltä lahtivajoilta voi lihaa luovuttaa pienissä määrin kuluttajille, mutta myynti jalostettavaksi edellyttää, että liha on tarkastettua.   Aktiivisena metsästäjänä ja MTK:ssa toimiva Ville Kalluinen on jo pitkään kuullut ympäri Varsinais-Suomen metsästäjiltä viestiä siitä, että pitäisi olla kanava, jonka kautta riistalihaa saisi eteenpäin, etenkin nyt kun lupa- ja kaatomäärät ovat kasvaneet. – Vastaavasti maanomistajilta tulee viestiä, että peuroja ammuttaisiin enemmän, mutta mihin niitä sitten laitettaisiin, Kalluinen kuvaa tilannetta. Viime jahtikaudella Kalluiset huomasivat myös ongelman peuramakkaran teettämisessä. – Huomattiin, että niitä laitoksia, joissa sitä pystyy jalostamaan ilman eläinlääkärin tarkastusta, olikin todella vähän enää jäljellä. Monet vaativat että liha on tarkastettua, Saara Kalluinen kertoo. Tähän asti lähialueella on ainoastaan Vehmaalla toimiva pienteurastamo Vallan Maukas tarkastanut riistalihaa muun toimintansa ohessa tarvittaessa, ja seuraava löytyisi Punkalaitumelta. – Vallan Maukkaassakin on sika- ja tuotantoeläimet pääasiallisena, ja riistan käsittelystä aiheutuu heille paljon lisätyötä, kun tilat pitää pestä ja desinfioida eläinlajien välissä. Siitä se ajatus meillä sitten lähti, että pitäisikö tehdä oma tarkastuspaikka tänne, Saara Kalluinen kertoo.   Kalluiset ovat rakentaneet Riistapajalle tilat Ruokaviraston vaatimien kriteerien mukaisesti maatilan vanhaan sipulivarastoon, ”halliksi hallin sisälle”. – Tästä tehtiin kompakti 70 neliön tila, jolloin sitä on helpompi pestä ja desinfioida. Seinän takana on lisää hallitilaa, joten tarvittaessa tätä saadaan laajennettua, Ville Kalluinen kertoo. Ruokaviraston vaatimusten mukaisesti liha kulkee tiloissa vain yhteen suuntaan ja teurasjätteelle on oma reittinsä. – Jätekin pyritään hyötykäyttämään mahdollisimman pitkälle eli nahat suolataan ja ne menevät myyntiin, ja osa sisäelimistäkin lähtee jatkojalostukseen lemmikkieläimille, Ville Kalluinen kertoo. Dokumentointi ja seuranta on tarkkaa, esimerkiksi bakteeri- ja vesinäytteitä otetaan usein ja tiloissa on vuorokautinen lämpötilaseuranta.   Metsästäjät ja metsästysseurat voivat tuoda Riistapajalle saaliinsa eläinlääkärin tarkastusta varten. Tarkastuksesta veloitetaan ruhokohtainen maksu lajeittain. Tarkastuksessa ruho leimataan ja metsästäjä saa tarkastuksesta myös kirjallisen tarkastuslomakkeen. – Leimatun lihan metsästäjä voi teettää palviksi ja makkaraksi useammassa paikassa kuin leimaamattoman lihan, Saara Kalluinen muistuttaa. Ruhot on toimitettava laitokseen ennalta sovitusti ja mahdollisimman nopeasti kaadon jälkeen. Ruho pitää tuoda käsittelemättömänä, metsästäjä saa etukäteen tehdä ainoastaan suolistuksen. – Valkohäntäpeura on pääartikkeli, mutta hirveäkin otetaan vastaan rajoituksin. Metsäkauristakin otetaan, jos saadaan menemään eteenpäin, Ville Kalluinen kertoo.   Riistapajalla ruhoon pistetään vastaanotettaessa tunnistenumero, jolla taataan jäljitettävyys. Sen jälkeen ruho nyljetään ja leimataan. Eläinlääkäri käy kahtena päivänä viikossa riippuen siitä, miten ruhoja tulee.. – Tarkoitus on, että kierto on nopea eikä ruhoja täällä pitkään säilytetä. Saaliin voi myös myydä Riistapajalle, joka maksaa siitä lajeittain tarkastettujen ruhokilojen mukaan. – Meillä on muutama ostaja, joille liha lähtee ruhoina. Meillä on pieni leikkaamotilakin, mutta itse emme tässä niitä leikkaa ainakaan vielä. Katsotaan sitten millaiseksi toiminta muodostuu, ehkä tulevaisuudessa voisimme myydä kaupoille ja ravintoloille lihaa täältäkin, Kalluiset arvioivat.   Riistapaja perustettiin maatilan muun toiminnan oheen. Se sopii tilan talviaikaan hyvin, koska peuranmetsästyskausi on nykyisin syyskuun alusta helmikuun puoleen väliin. – Meillä on munituskanala ja neljä pientä lasta, niin kyllä tässä ohjelmaa riittää, naurahtaa Saara Kalluinen.