Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Hävikkiruuasta wokkia ja omenapiirakkaa

Viime viikolla vietettiin kansainvälistä hävikkiviikkoa. Kotitaloustunneilla ympäri Suomen tuhannet yhdeksäsluokkalaiset harjoittelivat hävikin vähentämistaitoja Hävikki-battlessa. Myös me Taivassalon yhdeksäsluokkalaiset osallistuimme tempaukseen hävikin vähentämiseksi. Paikalliset kaupat lahjoittivat raaka-aineita, joiden parasta ennen – päivämäärä oli umpeutumassa, eli ne eivät olleet enää myyntikelpoisia. Vaihtoehtoina oli esimerkiksi maitotuotteita, hedelmiä, erilaisia lihatuotteita ja kasviksia. Tuotteista saimme ryhmissä valita mieleisemme ruoka-aineet, ja valmistaa niistä haluamamme ateria. Helmi, Veeti, Sini ja Umayma valmistivat pääruoaksi sienikasviswokkia sekä paahdettua patonkia ja jälkiruoaksi herkullista omenapiirakkaa kermavaahdolla. Vili-Vertin, Martin ja Einon keittiössä syntyi maukkaasti paistettua ja maustettua broileria, vihanneksia sekä salaattia ja paahdettua leipää luumuhillon kera. Ateriat valmistuivat jopa odotuksiamme paremmin. – Oppilaat ottivat tehtävän hyvin vastaan ja innostuivat heti ajatuksesta vähentää hävikkiruoan muodostumista, kotitalouden opettajamme Laura Lehtoruusu toteaa ylpeänä aikaansaannoksistamme. Totesimmekin, että hävikkiruokaa pystyy helposti hyödyntämään, eikä sitä tarvitse heittää roskiin. Olisi mukavaa, että yhä useampi koulu lähtisi innolla mukaan tällaisiin tempauksiin. Jutun ovat kirjoittaneet Taivassalon yhtenäiskoulun 9. luokkalaiset