Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Paluu Downtoniin

Palaan vielä Downtonin maisemiin. Sen lisäksi, että itse olen nähnyt elokuvan jo kolmeen kertaan, katsonut kaikki kahdeksan tuotantokautta sarjasta kesän aikana tv:stä, olen myös palannut Kartanon vuosi -kirja pariin. Kirjan on kirjoittanut Jessica Fellowes ja esipuheen on laatinut Julian Fellowes, joka on Downton-sarjan tuottaja ja käsikirjoittaja. Hänellä on laaja tietämys kartanon ja maaseudun elämästä, sillä hän vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa Sussexin kreivikunnassa. Downtonin ajan ruokakulttuuri, maanviljely ja kunnioitus ruokaa kohtaan sopii myös meidän aikaamme. Kartanon mailla, 1920-luvulla, oli vallalla vuoroviljely, ruokahävikin välttäminen, keittiöpuutarhat ja ruoka-aineet, jotka olivat sidoksissa vaihtuviin vuodenaikoihin. Omavaraisuus oli aikanaan elinehto. Maanviljelyn ja karjanhoidon lisäksi kalastus ja metsästys rikastuttivat pöydän antimia. Lämmitetyt kasvihuoneet mahdollistivat villimmätkin kokeilut, jopa ananaksen kokeellisen viljelyn. Keittiöpuutarhasta nypittiin omat yrtit valmistukseen ja koristeeksi lautaselle ja maljakkoon. Tänään kaupan valikoimista on saatavissa kaikkea kaikkina vuodenaikoina ja meiltä on hämärtynyt tietoisuus, mikä on parasta ja tuoreinta ruokaa juuri tälle vuodenajalle, minkä tuotteiden satokausi on parhaillaan menossa. Nyt on aika nauttia omenoista, karpaloista, kaaleista ja vahveroista. Tärkein oppi on kuitenkin, että söisimme yhdessä ja osallistuisimme kaikki omassa kodissamme kykyjemme mukaan ruuan valmistamiseen. Keittiöapulainen Daisy sen hyvin kiteytti: “ Meillä ei ole enää varsinaista keittiöapulaista, joten meidän täytyy kaikkien osallistua.” Herra Bransonin kunniaksi valitsin Kartanon vuosi -kirjasta irlantilaisen soodaleivän ohjeen, vaikkakin hieman muunneltuna.   Irlantilainen soodaleipä 2,5 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 3 rkl sokeria 1 tl ruokasoodaa 4 dl grahamjauhoja 25 g sulatettua voita noin 3 dl piimää   Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Sekoittele mukaan sulatettu, jäähtynyt voi. Lisää piimä ja sekoita käsin tasainen taikina. Jos taikina tuntuu kovin kuivalta, lisää hiukan piimää. Painele leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele päälle hieman jauhoja ja tee veitsellä syvä ristiviilto taikinaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Peitä tarvittaessa foliolla, jos leipä uhkaa tummua liikaa. Nauti leipä mielellään saman päivän aikana voin, kermajuuston ja omenahillon kanssa. Tiina Perähannu-Silvola