Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Juurekset ansaitsevat arvostusta – Toimitusjohtajan kiusaus syntyi viikonloppuna raitajuuresta

Porkkana, lanttu ja punajuuri. Ne suomalaisille tulee yleensä ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan juureksista. Tuore toimitusjohtaja Jari Paavola myöntää, että ei hänkään tunne vielä kaikkia niitä juureksia ja kasviksia, mitä Vihannes-Laitila toimittaa ympäri Suomea. – Lajikkeiden määrä on kasvanut niin valtavasti, hän sanoo. Paavola aloitti Vihannes-Laitilan toimitusjohtajana syyskuun alussa. Paavola on lähtöisin maitotilalta Lappi Tl:stä. Maaseudulla ruokaan kasvoi arvostava suhde. Hän on ollut aina kiinnostunut ruuasta, vaikka vasta nyt työ liittyy ruokaan. – Alamme vaimon kanssa jo keskiviikkoisin suunnitella viikonlopun ruokaa. Viime vuosina olemme lisänneet kasvisten käyttöä. Viime viikonloppuna Paavolat kokkasivat kotikeittiössään Raisiossa kinkkukiusausta, johon perunan sijasta tuli raitajuurta. – Oli muuten hyvää.   Paavola näkee elintarvikealalla, ja etenkin vihannespuolella, paljon potentiaalia. Ruuan arvostus on lisääntynyt, kun ruokahävikkiä pyritään pienentämään. Paavola kokee sen ikään kuin paluuna menneeseen. – Ei minun lapsuudessani ruokaa pois heitetty. Ruokaa arvostettiin, koska se oli kallista. Nyt ilmastonmuutos ja ympäristöasiat lisäävät ruuan arvostusta. Toivon, että myös ruuan tuottajat saavat sitä myöden arvostusta, hän sanoo. Vihannesten käyttö on lisääntynyt ja lisääntyy yhä. Siihen kuluttajia ohjaavat monet toisiaan tukevat trendit: kasvisruokavalion terveellisyys ja ympäristöystävällisyys. Myös kansainvälistynyt ruokakulttuuri suosii kasvisten käyttöä, sillä monessa muussa maassa ruokavalio on kasvispainotteisempi kuin viime vuosikymmenten Suomessa. Entisessä elämässään, Haloila Oy:n toimitusjohtajana, Paavola liikkui paljon maailmalla. – Intiassa tuli käytyä monta kertaa. Siellä kasvisten käyttö on aivan eri luokkaa kuin meillä, puolet intialaisista on kasvissyöjiä, hän vertaa. – Ei Suomessakaan aina ole näin paljon lihaa syöty. Liha kuului juhlaan, arkena lihaa syötiin vähemmän.   Kasvisten ja juuresten käytön lisääntyminen houkuttelee kuluttajia käyttämään myös laajemmin eri lajikkeita. Raitajuuri, juuriselleri, retikka, maa-artisokka ja bataatti nostetaan yhä useammin ostoskärryyn. Kuluttajat kuitenkin arvostavat helppoutta: – Jos tuotteessa on mukana resepti, siihen tartutaan siihen vielä helpommin, Paavola toteaa. Monessa perheessä satsataan aikaa ja vaivaa ruuanlaittoon viikonloppuisin, mutta viikolla ruoka pitää saada nopeasti pöytään. Se tarkoittaa, että esimerkiksi porkkanaa pitää saada monessa muodossa: kokonaisena, kuorittuina, paloina ja napostelulajikkeina sekä soseena joulusesonkia varten. Vihannes-Laitila ostaa kasvikset ja juurekset viljelijöiltä. Vihannes-Laitila ostaa kasvikset ja juurekset viljelijöiltä. Jalostus hoidetaan Uudenkaupungin ja Laitilan tehtailla. Tuotannossa on sesonkien vaihtelun mukaan 80– 100 työntekijää pesemässä, pilkkomassa ja pakkaamassa. – Pakkauskoot vaihtelevat riippuen siitä, mihin käyttöön tuote on menossa. Me toimitamme tavaraa tukkukaupoille, vähittäiskaupoille ja ravintoloille. Kuluttajillekin pakkauskokoja pitää olla jättikoosta hyvin pieneen annoskokoon. – Kun ruuan hävikkiä pyritään vähentämään, voi olla järkevämpää ostaa pieni pakkaus, jotta kaikki ruoka tulee varmasti käytettyä, Paavola sanoo. Vihannes-Laitila tekee sopimusviljelijöiden kanssa yleensä vuoden sopimuksia, mutta Paavolan mukaan lyhyempikin sopimus voidaan tehdä, jos tuote on kiinnostava. Yhtiö hankkii vihanneksia myös ulkomailta. – Satokaudet ovat erilaisia. Esimerkiksi tilliä on tilattava välillä ulkomailta, kun sitä ei saa aina riittävästi kotimaasta. – Myös varastoinnilla on suuri merkitys. Jos varastointi onnistuu hyvin, sato riittää pitemmälle. Kuluttajat ovat alkaneet arvostaa satokausituotteita, eli ruokaa laitetaan siitä, mikä juuri sillä hetkellä on parhaimmillaan. Lokakuussa kokkaillaan kaaliruokia ja säilötään kurpitsaa. – Myskikurpitsaa en olekaan vielä kokeillut, Paavola miettii. Ehkä ensi viikonloppuna raisiolaiskeittiössä tuoksuu myskikurpitsakeitto.   Vihannes-Laitilan tuotantotilat ovat Uudessakaupungissa ja Laitilassa. Yritys työllistää 80– 100 henkeä sesonkien mukaan. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 36 miljoonaa euroa.