Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokaresepti: Kantarelli – Suomen paras sieniresepti

Kuten olen monesti kertonut. Entinen seinähullu on myös sienihullu. Nyt kun Suomen kantarellituotanto lässähti kuivan kesän jälkeen, sain ystävältäni Back to Sixties rumpalilta Ande Päiväläiseltä Itämeren saaristomme naapurisaaremme Hiidenmaalta noukittuja keltasieniä eli kantarelleja. Olivathan Itämeren keskeltä ilman teollisuuden päästöjä saastumattomista metsistä meren ympäröivästä saaresta. Omin käsin noukittuja suosikkisieniä. (Kun herkkutatteja ei ollut saatavilla) Kokeilin melkoisen määrän erilaisia sienireseptejä. Toinen toistaan herkullisempia. Kokeilin ja kokeilin. Yksi oli kuitenkin ylitse muiden. Se perustuu isoäitini Lyökin Mamman antamaan perinteeseen. Sen kirjoitin jo jokin aika sitten: Paistinpannussa kuivataan sieniä hetken. Sitten pannulle sienten sekaan mausteita. Suolaa, mustapippuria ja hieman hunajaa. Mukaan kermaa. Ja 15 minuutin lempeä haudutus. Sattuipa niin, että Meri-tyttäreni saapui mökkikotiinsa Naantaliin. Hän on modernin ruoanvalmistuksen taitaja. Jääkaapissamme oli vielä rasia kantarelleja. Meri teki hienon ruoan. Hän ei supistanut tuoreita sieniä perinteiseen tapaan paistinpannulla, vaan höyrysti ne perunankeittimessä. Lopuksi hän laittoi uunivuokaan erilaista vihreää, pastaa ja näitä höyrytettyjä kantarelleja. Toki mausteita maun mukaan. Parasta oli se, että saimme rouskutella tuoreita kypsiä sieniä. Hyvien ruoka-aineiden seassa. Upeaa. Hyvä nuoriso! Pentti-Oskari Kangas