Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Saaresta U:gin keskustaan – Nuoret yrittäjät avaavat jo toisen ravintolan

Viime kesänä ravintolaa Iso-Haiduksen saarella pyörittänyt yrittäjäpari avaa ensi viikon perjantaina illallisravintolan Uudenkaupungin keskustaan. – Kun on perustanut ravintolan saareen, sen jälkeen ravintolan avaaminen tänne kaupunkiin tuntuu helpolta, Henna Vaittinen ja hänen puolisonsa Joose Lautala sanovat. Ravintola Luode sijoittuu lähelle Kaupunginlahden rantaa, Sepänkadulle. Ravintola on avoinna kolmena arkipäivänä ja viikonloppuisin. Yrittäjäpari aikoo pitää illallisravintolaa avoinna talvikaudella ja keskittyä kesäisin ravintola Odineen saaressa. – Ruoka on molemmissa paikoissa vähän samoilla linjoilla, eli ruokalistalla näkyy merellisyys. Keskustan ravintolassa keskitytään kuitenkin vielä enemmän a la carteen ja ruokalistalle rakennetaan muun muassa neljän ja kuuden ruokalajin illallisia viinipaketteineen. – Meistä on kiva syödä pitkän kaavan mukaan. Uudessakaupungissa ei ole ollut ravintolaa, jossa voisi syödä monen ruokalajin illallista, vaan on lähdettävä Turkuun tai Poriin, Henna sanoo. Joose korostaa, että ravintolaan voi tulla toki syömään vain pääruuan tai vaikkapa jälkiruuan, mutta he haluavat tarjota mahdollisuuden myös pitkään herkuttelusessioon.   Ravintola suosii hankinnoissaan lähituottajia. Esimerkiksi juurekset tulevat lähitiloilta, possunliha Vehmaalta ja kala on pyydetty lähivesistä. Tässä ravintolassa lähiruoka korostuu kuitenkin aivan erityisesti: – Ruokalistamme ensimmäinen kasvisruoka on sienirisotto, kun on kerran sienikausi. Olen lähettänyt ukin metsään etsimään tatteja, Joose sanoo pilke silmäkulmassaan. – Oikeasti ukki on innokas sienestäjä ja aina tarjoamassa sieniä meille. Heitin hänelle sitten haasteen, että poimi meille tatteja ravintolaan. Yrittäjäparin työnjako on selkeä: Joose vastaa keittiöstä, Henna salista. Joose Lautala, 24, on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta tehdä jo uraa ravintola-alalla ja saada oppia alan guruilta. Opiskeluharjoittelun hän teki ravintola Kaskiksessa Turussa, kun Kaskis avattiin. Lisäksi hän on tehnyt töitä Uudenkaupungin ravintoloissa sekä Ylläksellä. – Ylläksellä teimme fine dining -menuuta. Henna Vaittinen, 27, työskenteli viisi vuotta tarjoilijana Scandic Patrian ravintolassa Lappeenrannassa ennen kuin muutti Uuteenkaupunkiin. Uudessakaupungissa hän on työskennellyt pisimpään ravintola Captains´s Makasiinissa. Myös Henna on tehnyt ravintolatöitä kahtena talvena Lapissa. – Varsinainen tulikoe oli kuitenkin oman ravintolan perustaminen saareen. Kun ravintola piti avata perjantaina, keittiötä ei voinut vielä ottaa käyttöön. Niinpä saareen kuskattiin torstaina grillivaunu ja aloitimme siinä, Henna kertoo. Myös asiakasmäärä yllätti myönteisesti. – Ensi kesäksi meidän pitää saada alan työntekijöitä saareen, Joose toteaa. Mutta ensin on talviherkkujen aika. Syksyn jälkiruokalistalle yrittäjäpari on suunnitellut muun muassa omenafinancieria inkivääri-kanelisorbetin kera.