Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Metsän siimeksestä lautaselle

Herkkutatti, kanttarelli ja suppilovahvero ovat sienet, jotka tunnistan ja joita siitä syystä kerään. Samat vakipaikat koluan vuosittain. Ymmärrän hyvin, että parhaat sienipaikat pidetään visusti salassa, sillä hyvän paikan löytäminen on voinut viedä aikaa. Mutta teen nyt poikkeuksen ja kuvailen meidän sienipaikat noin suurin piirtein. Mökkimme takapihalta alkaa kevyesti tallattu metsäpolku, jonka varrelta poimitaan heinäkuun lopulla muutama litra mustikoita. Myöhemmin syksyllä samaa polkua jatketaan syvemmälle metsään ja tarkistetaan Mammansuon karpalotilanne. Suolle on ehdittävä ennen mökkinaapureita, jos karpaloita mielii, mutta kuitenkin maltettava odottaa, jotta karpalot ovat varmasti kypsiä ja mehukkaita. Suon reunaa kulkien päästään jäkäläisille kallioille, joita kiiveten saavutaan vanhalle autiotalolle, tai kummitustalolle, kuten me sitä kutsumme. Talon kulmalta alkavat varmat kanttarellipaikat, sitten metsätien varrelta löytyvät herkkutatit ja jyrkän mutkan jälkeen oikealla kuusimetsän siimeksessä on suppilovahveromaat. Jos sinulle ei ole vielä ole omaa suppilovahveropaikkaa löytynyt, niin tässä muutama vinkki etsintää helpottamaan. Ne viihtyvät yleensä vanhassa kuusimetsässä, jossa maanpeitteenä on muheva kerros sammalta. Ensin kannattaa tarkistaa pohjoisrinteet. Suppikset ovat hyviä naamioitumaan maastoon, yhdestä suunnasta kävellessä niitä ei huomaa ollenkaan ja kääntyessä saattaa olla keskellä metsän aarretta, laajoja sienimättäitä.   Suppilovahverokastike pastalle 3 dl suppilovahveroita tuoreita tai pakastettuja 1 sipuli 1 pieni valkosipulin kynsi 2 rkl oliiviöljyä 1 tlk tomaattimurskaa 100 g valkosipulituorejuustoa 1 rkl hunajaa 0.5 tl timjamia mustapippuria suolaa   Tarjoiluun: tuorepastaa parmesaaniraastetta   Jos käytät pakastettuja sieniä, sulata ne rauhassa. Silppua sienet ja sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuumenna öljy pannussa ja pyörittele siinä sipulisilppua ja nakkaa mukaan sienet. Lisää pannulle tomaattimurska vähitellen hyvin sekoittaen. Lisää mukaan myös mausteet: hunaja, mustapippuri, timjami ja suola. Anna kastikkeen kiehua hieman kokoon. Lisää lopuksi tuorejuusto nokareina mukaan ja sekoita kastike tasaiseksi. Tarjoile tuorepastan ja parmesaaniraasteen kanssa.   Tiina Perähannu-Silvola Ruokahifistelijä