Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

My cup of tea

Katseemme ovat kääntyneet Britanniaan, tuohon sateiseen saarivaltioon, jonka brexitin käänteitä olemme seuranneet muun maailman kanssa muutamia vuosia. Sivusilmällä on voinut vilkuilla myös kuvitellun Downton Abbeyn kartanon maille, sillä suositun tv-sarjan jatkoksi on valmistunut elokuva, jonka ensi-ilta osuu perjantaille 13.9. Tänään siis ei ole epäonnen vaan onnen päivä, sillä pian saamme jälleen kohdata Crawleyn perheen ja maalaiskartanon palveluskunnan. Sarjassa on rakastettuja henkilöhahmoja kuten Maggie Smith Granthamin leskikreivittärenä ja Jim Carter hovimestari Carsonina. Downton Abbeyssä seurataan sekä jaarlin perheen että palveluskunnan elämää 1900-luvun alkupuolelta alkaen. Sarja on ollut täydellinen kattaus brittiläistä kartanoelämää, metsästysjahteja, hartaudella hoidettuja puutarhoja, perinteisiä tweedjakkuja ja iltapäivän teehetkiä. Englantilaisen iltapäiväteen juuret juontavat jo 1800-luvulle, kun Bedfordin herttuatar kärsi iltapäivän heikotuksesta, joten hänelle alettiin tarjoilla teetä ja pientä purtavaa. Tästä tuli nopeasti suorastaan seurapiiritapahtuma, kun iltapäivän teelle alettiin kutsumaan ystäviä seurustelemaan. Niinpä 1880-luvun lopulla iltapäivätee oli varsin hienostunutta ja suosittua. Teehetkeen kuuluu laadukas tee, joka juodaan usein maidon ja sokerin kera. Lisäksi tarjolla on niin suolaista kuin makeaa ja juhlan sattuessa alkuun sopii myös lasillinen samppanjaa. Teen kanssa tarjolla voi olla kurkkuvoileipiä, pikkuleipiä, kakkuja, skonsseja hillon ja kerman kera. Myös kaunis kattaus on tärkeä osa teehetkeä. Noin kello 19 iltateelle riittää vallan mainiosti iso mukillinen teetä ja suuri, muheva kakkupala, vaikkapa tästä superhelposta omenakakusta. Omenakakku 150 g huoneenlämpöistä voita 2 dl sokeria 2 kananmunaa 2 dl kermaviiliä 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria Päälle: omenoita 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Vatkaa voi ja sokeri keskenään sekaisin. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseosta ja kermaviiliä vuorotellen taikinaan. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Viipaloi omenat ja lado ne kauniisti taikinan päälle. Ripottele päälle vielä kanelia ja sokeria. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla. Tarjoile kakun seuraksi kuppi höyryävää teetä. Tiina Silvola Ruokahifistelijä