Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kalakastike on thaimaalaisen suola – Mynämäessä kokeiltiin kotiruokaa eksoottisin maustein

Silmät vuotavat ja kaikki yskivät, kun Laurin koulun kotitalousluokassa Mynämäessä päästään alkuun thaimaalaisen kotiruuan valmistamisessa. Yhtä aikaa kahdessa kokkausryhmässä on tehtävänä valkosipulin ja chilin käristäminen öljyssä, ja se on suomalaisille kyynelkanaville liikaa. Tosin totuuden nimissä ehkä käristämistä olisi voinut tehdä hieman maltillisemminkin. Kurssin pääkokki Beau Manni kulkee hellojen välillä ja kannustaa. – Ruoka on silloin valmista, kun se maistuu itselle sopivalta. Aina voi lisätä kalakastiketta ja sokeria, jos tuntuu että on tarve, hän sanoo. Tällä kertaa riisin kanssa tarjoiltavaksi aiottu kanaruoka Ka proaw kai khai dow on runsaan käristyksen johdosta turhankin voimakasta, mutta siihenkin on ratkaisu: Liemi kaadetaan pannulta pois, lisätään uutta vettä ja maustetaan uudelleen lorauksella kalakastiketta, muutamalla ripauksella sokeria ja kourallisella tuoretta basilikaa. – Maustamisessa voi tarpeen mukaan ottaa aina uuden kierroksen, Manni lohduttaa. Thaimaalaisessa keittiössä maistuu makeus ja tulisuus sopivassa suhteessa. Suolaa ei sellaisenaan koskaan käytetä, sillä hapatetuttujen kalojen käymisliemestä valmistettu kalakastike ajaa saman asian paljon maukkaammin. Kalakastike sopii niin liha-, kana- kuin kasvisruokienkin maustamiseen, ja sitä saa tavallisista suomalaisistakin marketeista. Sokeria ei säästellä. – Thaimaassa juodaan kahvikupillinenkin niin, että siihen sekoitetaan viisi lusikallista sokeria, ja kylmänä, Manni kertoo. Kurssilaisia hän ohjeistaa käyttämään chilipalkoja puolta lihakiloa kohti 2–3 kappaletta, valkosipulia 3–4 kynttä. Itselleen hän käyttäisi chiliä tulisemmin, yli kymmenenkin palkoa. Chilien ja valkosipulinkynsien rakenne rikotaan huhmareessa, jotta niiden maut irtoavat pannulla paremmin.   Wirmon Marttojen ja MLL Mynämäen yhdistyksen yhteistyössä Varsinais-Suomen MLL:n monikulttuurisen lapsi- ja perhetoimintahankkeen kanssa järjestämällä kurssilla ei mikään ole niin nokonuukaa. Aluksi Beau Manni näyttää pikaisesti, millä tavalla hän ruokalajit itse kokkaa. Sen jälkeen on kurssilaisten vuoro. – Tästä tulee vähän taannoinen Amazing race mieleen. Meillä on esillä lopputulos, johon jollain konstilla pitäisi päästä, Turusta kurssille saapunut Jenni Vuorio nauraa. Yrityksen ja erehdyksen kautta itseluottamus thai-kokkina kasvaa. Tärkeintä on luottaa omiin aisteihin, mututuntumalla. Sastamalasta vierailulle saapuneen Mannin mukaan kaikki thaimaalaiset eivät suinkaan osaa laittaa ruokaa. – Meidän kulttuuriimme kuuluu, että syödään paljon ulkona, koska se on halpaa. Isoissa perheissä kokataan enemmän. Itse aloin laittaa ruokaa vasta kun muutin opiskelemaan yliopistoon. Soitin äidille ja kysyin neuvoja, hän kertoo. Thaimaassa ruoka syödään lusikalla, jolla myös mahdolliset isommat palaset pienitään. Vasemmassa kädessä auttaa haarukka. Manni työskenteli jonkin aikaa kokkina thaimaalaisessa ravintolassa Tallinnan vanhassakaupungissa, mutta Suomeen vuonna 2013 muutettuaan hän opiskeli lähihoitajaksi. – Haluan säästää ruuan laittamisen itselläni harrastuksena. Ohjeita löytää hyvin YouTubesta, hän vinkkaa.   Ka proaw kai khai dow ruokaöljyä valkosipulia pieniä chilipalkoja kanaa, lihaa tai tofua kalakastiketta vettä sokeria tuoretta basilikaa Murskaa 3–4 valkosipulinkynttä ja 2–3 chilipalkoa kevyesti huhmareessa. Kuumenna öljy pannulla ja hauduta valkosipulia ja chiliä keskilämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes tuoksuu hyvältä. Lisää liha tai kana (n. 500 g) ja paista puolikypsäksi. Lisää kalakastiketta, muutama hyppysellinen sokeria ja runsaasti tuoretta basilikaa, kunnes maku on sopiva. Tarjoile riisin kanssa.   Punainen thai curry ruokaöljyä punaista currytahnaa kookosmaitoa lihaa vettä kasviksia, esim. munakoisoa, kesäkurpitsaa ja kukkakaalia kalakastiketta sokeria tuoretta basilikaa Kuumenna ruokaöljy ja currytahna kattilassa ja keittele 10–15 min, kunnes öljy sekoittuu tahnan joukkoon. Lisää purkillinen kookosmaitoa ja lihasuikaleet (n. 500 g). Kun liha on puolikypsää, lisää vettä ja pilkotut kasvikset. Hauduta kypsiksi. Lisää kalakastiketta, sokeria (molempia n. 2 tl) ja tuoretta basilikaa. Lisää mausteita tarpeen mukaan.   Saquu khawpod -jälkiruoka tapioca-helmiä vettä säilykemaissia sokeria kookosmaitoa tai -kermaa Mittaa kattilaan saman verran tapioca-helmiä ja vettä. Keitä 15 minuuttia. Lisää maissinjyvät ja mausta sokerilla oman maun mukaan. Lämmitä kookosmaito erikseen kattilassa, lisää hieman sokeria ja tarjoile jälkiruoan kanssa.