Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Juurikaskasvusto voi paremmin kuin vuosikausiin

Suomen ainoan juurikassokerin vastaanottajan Säkylän tehtaan viljelykonsulentin Petri Suvannon mukaan tehtaan kampanjointi uusien viljelijöiden saamiseksi on onnistunut hyvin. – Kaikkiaan 50 uuden viljelijän saaminen merkitsi 500 lisäpeltohehtaarin saamista sokerijuurikkaan viljelyn piiriin. Pidän tulosta hyvänä, toki enemmänkin viljelijöitä olisi juurikkaaseen voinut tarttua, arvioi Suvanto. Lokalahden Ojan tilaa isännöivän Mika Viljasen juurikasala on 15 hehtaaria. Sekä hän että Petri Suvanto pitävät juurikkaan viljelyä huomattavasti vähätyöllistävämpänä kuin esimerkiksi vihannesviljelyä. Työmäärään nähden Suvanto vertaa juurikasta lähinnä teollisuudelle menevään tärkkelysperunaan. MTK:n sokerijuurikasvaliokunnan mietoislainen puheenjohtaja Pekka Myllymäki pitää nyt Sucroksen kanssa neuvoteltua tuottajasopimusta tyydyttävänä. – Onhan siinä parantamisen varaa, ja uusiin neuvotteluihin mennään vuosien 2020 ja 2021 osalta. Jos tuotto jää alle 40 tonniin hehtaarilta, niin silloin hyöty on laskettava viljelykierron tuomaan hyötyyn. Juurikas lisää viljan satoa eli satoriski pienenee. Petri Suvannon mukaan juurikkaan tuottajahinta rahtivapaana on 26 euroa tonnilta. Lisähintaa tulee hyvästä sokeripitoisuudesta ja pienestä multaprosentista. Suomessa viljellään 600 tuottajatalouden voimin noin 10 800 hehtaaria sokerijuurikasta. Kun Suomessa keskisato on parhaimmillaan 60 tonnia hehtaarilta, on se Tanskassa 80 tonnia ja Ranskassa sekä Hollannissa 90 tonnia. Sokerijuurikkaan maanpäällinen viherkasvusto on tänä vuonna oivallinen, sanovat niin viljelykonsulentti kuin viljelijätkin. Suoraa suhdetta juurikasnaatin kehittymiseen tai sokeripitoisuuteen tästä ei johtopäätöksiä voi vetää. – Rikkakasveista vapaa kasvumaa tuottaa hyvän pintakasvuston, mutta suorassa suhteessa se ei varsinaisen juurikkaan kehittymiseen ole. Suhteellisen viileä ja aurinkoinen sää sekä riittävä määrä sadetta, tuottavat parhaan juurikassadon, sanoo Petri Suvanto. Mika Viljanen on viljellyt Lokalahdella juurikasta vuodesta 2000 lähtien. Elääkö sillä? – Eläisi, jos jämptisti eläisi. Itse teen viljelyn ohella maanmittausinsinöörin töitä Maanmittauslaitoksella. Juurikkaan viljely sopii tähän työrytmiin mainiosti. Sucros Oy:n Salon sokeritehdas suljettiin vuonna 2006. Petri Suvannon mukaan toista vastaavaa tehdasta ei Suomeen tarvita. – Kirkkonummen Kantvikin tehtaan prosessi on erilainen kuin Säkylän laitoksen, ja Kantvikin laitos jalostaa paljolti Karibian alueelta ja Intiasta tuotavaa ruokosokeria. Maailman suurimpia juurikassokerintuottajia ovat USA ja Venäjä. Mistä Sucroksen juurikaskampanjan viljelyn lisähehtaarit sitten tulivat? Suvannon arvioiden mukaan vähentyneestä öljykasvien viljelystä.