Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokia ja ruokakulttuuria eri maista

Jokaisella maalla on omat perinteensä ja kansalliset ruokalajinsa. Filippiiniläinen ruoka on yhdistelmä trooppisia ainesosia, makuja ja mausteisia makuyhdistelmiä. Ruoka on useimmiten maukasta ja yleisesti sitä syödään riisin kanssa. Aamulla syödään joskus leipää ja juodaan kahvia tai kaakaota. Herkut ovat erilaisia eri alueilla. On kuitenkin olemassa yksi koko maassa yleinen juhlaruoka, paistettu porsas lechon. Valko-Venäjän keittiön erityispiirteenä ovat perunaruoat ja erilaiset makkarat, viljat, sienet ja porsaan liha. Kansallinen ruokalaji on draniki, joka on eräänlainen täytetty perunapannukakku. Valko-Venäjällä käytetään paljon sieniä, marjoja, yrttejä, kalaa ja maitoa. Afganistanin ruoka on hyvin paikallista, maukasta ja ravitsevaa. Siellä syödään pilafia ja riisiä, balania, qabiillia, pulaoa, juustoa ja maitotuotteita, mutta myös maissia ja vehnäleipää. Ensi silmäyksellä ruuat ovat hyvin samanlaisia kuin muut Keski-Aasian ruuat, mutta samankaltaisuus on vain ulkoista. Romanialaista ruokaa ovat esimerkiksi kaalirullat, lehmän mahalaukkukeitto, lihavarras, makeat jälkiruoat, mureke sisäelimistä, kaalilaatikko ja maissipuuro juustolla. Romaniassa käytetään paljon vihanneksia, sisäelimiä ja smetanaa. Juhlapyhinä syödään koko perheen kanssa. Romaniassa on myös paljon makeita jälkiruokia. Ruoan kanssa otetaan luumuviinisnapsi (tuica). Moldovalainen ruoka voi olla maissipuuroa, fetajuustoa tai kanakeittoa. Ruoka on sekoitus eri maiden ruokia: ukrainalaista, venäläistä, saksalaista ja turkkilaista. Viiniä ja juustoja käytetään paljon. Kanaa syödään paljon, jälkiruokana erilaisia makeita leivonnaisia. Etiopiassa syödään usein hapanta litteää leipää, jauhelihapataa, linssipataa, perunapataa, kanapataa ja juustoa sekä paljon muhennoksia. Ruokaa syödään injeralta, joka on hapan, litteä leipä. Aterimia ei ole. Ruoka on mausteista ja kahvi on tärkeä osa ruokakulttuuria. Kahviseremonia voi kestää jopa kolme tuntia. Thaimaalaiset syövät riisiä pääruokana. Thaimaalaisilla on yksinkertainen aamiainen. Lounas on yksittäinen ruokalaji kuten nuudelit tai basilikariisiä. Illallinen on raskas ateria. Ukrainalainen ja venäläinen ruokakulttuuri ovat aika samanlaisia. Molemmissa maissa syödään borschia eli punajuurikeittoa smetanan kanssa, holodecia eli kylmää sianlihakeittoa ja varenukua eli eräänlaista täytettyä pasteijaa. Puolassa syödään paljon keittoja, kuten punaista tai valkoista borschkeittoa. Puolassa syödään myös paljon sieniä lihan kanssa, erilaisia makkaroita sekä jälkiruokana omenapiirakoita ja –kakkuja. Jutun ovat kirjoittaneet Winnovan suomen kielen opiskelijat Katja, Tamara, Eugenia ja Matulada. Jutussa esitellään kurssille osallistuvien kotimaan ruokia.