Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Asiantuntija vastaa: Aiheuttaako syysherkkujen napostelu haittaa hampaille?

Syksyisin on hauska kouraista pensaasta marjoja tai napata puusta omena silloin tällöin. Varsinkin lapset tykkäävät, kun löytävät itse suuhunpantavaa. Onko luonnonherkkujen naposteleminen yhtä haitallista hampaille kuin muidenkin välipalojen, suuhygienisti Tanja Juvonen Uudenkaupungin terveyskeskuksesta? – Marjoissa ja omenissa on hedelmäsokeria, ja kotimaiset omenat ja marjat ovat myös happamia. Niiden napostelu aiheuttaa happohyökkäyksen ja altistaa reikiintymiselle, ja happamuus kuluttaa hampaan kiillettä. Hampaat kestävät 5–6 happohyökkäystä päivässä, ja kun tämä määrä ylittyy, on se haitallista hampaille. Joillekin kotimaiset viinimarjat ja omenat aiheuttavat erityisesti näin syksyisin hampaiden vihlontaa. – Kiilteen kulumista voi torjua esimerkiksi käyttämällä hedelmien ja marjojen kanssa samanaikaisesti maitotuotteita, jotka neutraloivat happoja, kuten maustamattomat jogurtit. Napostelun jälkeen nautittu ksylitoli ehkäisee happohyökkäystä. Se vähentää ravintoaineiden aiheuttamaa suun happamuutta ja bakteerien hampaan pinnalle tuottamia happoja. – Happamat marjat ovat suurempi riski jos on huono suuhygienia, ateriarytmi on muutenkin epäsäännöllinen ja hampaissa on eroosiota jo entuudestaan. Riskiryhmään kuuluvat myös kasvissyöjät ja laihduttajat, joiden ruokavalioon kuuluu usein happamia tuotteita. – Hedelmät ja marjat ovat osa terveellistä ruokavaliota, joita kuuluu nauttia mieluiten aterian yhteydessä ja kohtuudella.