Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kyyhkynrintaa ja punaviinikastiketta

Syksy on sadonkorjuun aikaa sekä luonnossa että puutarhoissa. Metsä tarjoaa marjoja ja sieniä, ja kotipuutarhuri kerää vihannekset omalta kasvimaalta. Metsästyskauden alkajaisiksi monen pakastimeen alkaa ilmestyä kyyhkyä ja syksyn edetessä muitakin riistalintuja. Kyyhkynrinta on tummaa ja tiivistä lihaa, ja sen voi kypsentää oman maun mukaan joko roseeksi tai täysin kypsäksi. Seuraavassa ohjeessa fileet ovat lähes läpikypsiä. Jos haluat jättää fileet roseeksi, niille riittää pelkkä pannulla paistaminen.   Kyyhkynrintaa yrtti-valkosipulivoissa kahdelle 2 kyyhkyn rintafileetä 25 g voita loraus rypsiöljyä 4 valkosipulin kynttä timjamin oksa tai kuivattua timjamia suolaa ja mustapippurirouhetta   Kuori valkosipulin kynnet, paloittele muutamaan osaan ja murskaa hieman veitsen lappeella. Kuumenna pannulla voi ja öljy ja lisää sekaan timjami ja valkosipulit. Kun yrtit ja valkosipulit ovat saaneet kypsyä hetken, lisää pannulle kyyhkyn rintafileet. Paista fileitä joka puolelta 1–2 minuuttia. Siirrä fileet pieneen uunivuokaan ja kaada vuokaan myös liemi, valkosipulit ja yrtit. Paista fileitä uunissa noin 100–125 asteessa 45 minuuttia ja valele fileitä paiston aikana liemellä. Valele fileiden pinnalle paiston jälkeen paistolientä, ripottele niille hieman suolaa ja mustapippurirouhetta ja kääri ne ennen tarjoilua hetkeksi alumiinifolioon.   Punaviinikastike 2 dl punaviiniä 2 dl lihalientä 1 salottisipuli 1 valkosipulinkynsi 3 rkl voita 1 tl timjamia 1 varsi rosmariinia 1–3 tl sokeria mustapippuria ja suolaa (mustaherukkahyytelöä)   Paloittele sipulit ja kuullota ne voissa kattilassa. Lisää kattilaan 1 dl punaviiniä, 2 dl lihalientä, rosmariinin varsi, timjami ja mustapippuri. Keitä kastiketta kokoon niin, että siitä on jäljellä puolet. Siivilöi kastike, lisää loppu punaviini ja sokeri. Keitä vielä pari minuuttia ja lisää suolaa, jos kastike sitä kaipaa. Lisää joukkoon lopuksi voi. Halutessaan punaviinikastikkeen voi maustaa mustaherukkahyytelöllä.   Lisukkeeksi voi tarjota vaikkapa paistettuja kauden vihanneksia ja perunasalaattia tai lohkoperunoita.