Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Unkarin hovin herkkua Vehmaalta

Vehmaalla Vallilan tilan laitumella käyskentelee hieman erikoisemman näköisiä röhkijöitä. Mangalitza-sikoja verhoaa villava karvapeite, ja pakkasta pelkäämättömät possut pääsevät halutessaan liikkumaan vapaasti ulkona ympäri vuoden. Vallilan tilalla on pitkä historia, ja se on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1756 saakka. Toni ja Tiina Hokunin hoitoon tila siirtyi vuonna 2003 sukupolvenvaihdoksen myötä. Aiemmin tilalla kasvatettiin vain tavallisia sikoja, mutta vuonna 2014 Hokunit päättivät hankkia kaksi mangalitzaa omiksi tarpeiksi. Projekti lähti kuitenkin pikku hiljaa laajenemaan, ja nyt tilalla on 20 mangalitza-emakkoa, kolme karjua ja toistasataa lihapossua. – Mangalitzaa kasvatettiin 1800-luvulla Unkarin hovin herkuksi, ja 1800-luvun lopulla se oli Euroopan suosituin sikarotu. 1980-luvulla rotu oli jo sukupuuton partaalla, mutta se saatiin onneksi elvytettyä takaisin. Suomeen ensimmäiset mangalitzat saapuivat vuonna 2011, kertoo Tiina Hokuni. Mangalitza on yksi maailman kolmesta rasvarodusta, ja jotkut kavahtavat lihan sisältämää rasvan määrää. Moni ei kuitenkaan tiedä sitä, että rasva on terveellisempää kuin tavallisen sian rasva, sillä se sisältää runsaasti hyvälaatuisia rasvahappoja. Runsas rasva tekee lihasta myös erittäin mehevää. – Kun tavallinen lihasika teurastetaan noin puolen vuoden ikäisenä, mangalitza teurastetaan vasta 1,5–2-vuotiaana. Kasvuaikana sen liha marmoroituu, eli rasvaa kertyy lihassyiden väliin. Lihan lisäksi otamme talteen myös rasvan. Se soveltuu loistavasti ruoanlaittoon ja leipomiseen, ja onpa isäntä sipaissut sitä joskus leivänkin päälle, Tiina Hokuni kertoo. Vallilan tilan mangalitzat ovat onnellisen tietämättömiä teollisista rehuista. Ne saavat herkutella oman tilan härkäpavuilla, viljalla ja heinällä, ja kaikki rehut ovat GMO-vapaita, eli ne eivät sisällä geenimuunneltuja organismeja. Vuodesta 2016 saakka Vallilassa on toiminut myös tilateurastamo Vallan Maukas. Eläimille ei siis koidu stressiä pitkistä kuljetusmatkoista, ja tämä puolestaan vaikuttaa varmasti myös lihan makuun. – Maanantai on tilallamme teurastuspäivä. Possut haetaan aamulla seitsemältä ja teurastus on jo kello kahdeksalta. Eläinten ei siis tarvitse viettää yötä teurastusta odotellen. Tuotantoketjumme on erittäin lyhyt, ja siksi voimme toimittaa asiakkaille aina tuoretta lihaa. Lihat toimitetaan jo samalla viikolla Reko-jakelupisteisiin ja myydään tilamme myymälässä. Pakasteitakin on toki saatavilla, sillä jos mangalitzasta jää joitain osia perjantaina myymättä, ne pakastetaan. Myös tavallisen possun suosituimpia osia on saatavilla pakasteina, Toni Hokuni summaa. Tilateurastamossa teurastetaan viikossa noin 30 tavallista possua, mangalitzoja tarpeen mukaan, sekä rahtiasiakkaiden nautoja, lampaita ja hevosia. Mangalitzaa pyritään pitämään myynnissä aina. Suosituimpia tuotteita ovat rasvaton sisäfilee sekä kassler, josta kotikokki voi paistella vaikkapa maukkaat pihvit tai valmistaa nyhtöpossua. Jos mielii maistella näitä herkkuja, kannattaa olla nopea, sillä ne myydään usein nopeasti loppuun. Suurin osa lihoista myydään maustamattomina, eli jokainen saa käyttää maustamisessa omaa mielikuvitustaan. Ainoa maustettu tuote myymälässä on maustetut pihvit. Kesää on vielä jäljellä, eli nyt kannattaa panna grillit tulille ja tehdä vaikutus omaan perheeseen tai mökkivieraisiin Unkarin hovin herkulla.   Vallan Maukas Pulled Pork 1–2 kg mangalitzan lapaa, kassleria tai potkaa Mausteita oman maun mukaan Ota valitsemasi liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsennystä. Mausta haluamillasi mausteilla. Jos käytät pintamausteita, hiero mausteseosta reilusti lihan pintaan. Voit halutessasi myös ruiskuttaa mausteita lihan sisään tai upposuolata lihaa noin vuorokauden ennen kypsennystä. Aseta uuni tai grilli 90–100 asteeseen. Työnnä lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja laita liha vuokaan. Anna lihan kypsyä rauhassa kunnes sisälämpötila on noin 85–88 astetta. Kypsennysaika on noin 8–10 tuntia. Ota liha pois uunista tai grillistä ja anna vetäytyä noin tunti. Revi kypsä liha ja sekoita haluamaasi BBQ-kastiketta joukkoon. Tarjoa esimerkiksi raikkaan coleslaw-salaatin kera.