Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokaresepti: Rapuja ja kanttarelleja

Appiukolla on ollut jo 1970-luvulta perinne, että sisarukset kokoontuvat ravustuskauden alkaessa yhteisen pöydän ääreen vuorovuosina jokaisen kotiin tai kesämökille. Juhlaan kutsuttiin pitkään ainoastaan seitsemän sisarusta: viisi veljeä ja kaksi siskoa. Ainoastaan isännän tai emännän puoliso oli paikalla auttamassa tarjoiluissa. Nyt ovat rivit harvenneet ja jäljellä on enää kaksi veljeksistä ja yksi siskoista. Appeni, 84 vuotta, on tämän porukan kuopus. Menu pysyy aina samana, kun appeni toimii juhlien isäntänä. Alkuun syödään sorsasoppaa ja sen jälkeen tarjoillaan suuri vadillinen rapuja. Viimeisenä pöytään tulee marenkikakku, joka on täytetty sitruunatahnalla, kermalla ja mansikoilla. Koska porukan keski-ikä on korkea, myös miniä sai olla tänä vuonna mukana. Aina muistellaan menneitä, erityisesti niitä valtavia rapusaaliita, joita sai saavilla suoraan joesta nostella. Sitten on klassikkotarina, kun kaksi veljeksistä 1940-luvun lopulla kuljetti suuren rapusaaliin läheisen kaupungin hienoon ravintolaan. Ravintolan keittiössä henkilökunta kävi vuoron perään hymyssä suin ja naureskellen ihmettelemässä suurta saalista. Siinä sitten selvisi, että veljekset olivat päivää liian aikaisin aloittaneet ravustuksen ja rapujen myynnin. Jos ravut olivat aikoinaan ”herrojen herkkua”, niin hintojen puolesta ovat kyllä edelleen. Omissa juhlissani tarjoilen kotimaiset ravut alkuruokana ja pääruuaksi valitsen jotain vuodenaikaan sopivaa, esimerkiksi kanttarellipaistoksen. Se on kätevä ruoka, sillä se täytyy valmistella jo edellisenä päivänä. Juhlapäivänä riittää kun laittaa paistoksen uunin kautta pöytään.   Kanttarellipaistos 1pkt paahtoleipää ½ l kanttarelleja 300 g kermajuustoa voita suolaa ja mustapippuria munamaitoseos: 5 munaa 3 dl kermaa 3 dl maitoa 2 valkosipulin kynttä   Paloittele sienet ja paista kevyesti voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Höylää juusto juustohöylällä viipaleiksi. Vatkaa munat ja lisää kerma ja maito. Purista valkosipulit joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Voitele reunallinen paistovuoka. Levitä pohjalle leipäviipaleita ja niiden päälle sieniä. Peitä juustoviipaleilla. Tee uusia kerroksia, päällimmäiseksi jää juustokerros. Ennen viimeistä juustokerrosta kaada päälle munamaitoseos, sitten vasta viimeiset juustoviipaleet. Pidä viileässä vähintään 6 tuntia. Kypsennä noin 45 minuuttia 200 asteessa. Tarjoile raikkaan salaatin kera.   Tiina Perähannu-Silvola ruokahifistelijä