Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kun elämä tarjoaa sitruunoita

Mieleeni jäänyt mietelause jo nuoruusvuosilta on seuraava: kun elämä tarjoaa sitruunoita, tee niistä limonadia. Minusta mietelmä on kannustava, sillä ikäväkin asia elämässä sisältää aina jotain positiivista, kun vain jaksaa etsiä tai odottaa.   Sitruuna on paljon muutakin kuin arkinen ja iloisen värinen hedelmä, jota pidetään itsestäänselvyytenä keittiön hedelmäkulhossa odottamassa kevyttä puserrusta salaatinkastikkeeseen tai kalan päälle tai kieppumaan siivuna teekuppiin. Se on oikea monitoimihedelmä, jota voi käyttää monipuolisesti sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Sitruuna sisältää paljon C-vitamiinia, antioksidantteja, kaliumia, magnesiumia ja rautaa. Sitä on käytetty jo vuosisatoja myös lääkinnällisiin tarkoituksiin sekä sisäisesti että ulkoisesti. Sitrushedelmät vaativat suotuisaan kasvuun pitkän lämpimän kesän ja leudon talviajan sekä vuosien odotuksen. Suuria hedelmien tuottajamaita ovat Espanja, Italia ja Kreikka. Italiassa viljely keskittyy Sisiliaan ja maan rannikkoalueelle, esimerkiksi runollisen kauniille Amalfin rannikolle. Alueen sitruunat ovatkin saaneet erityisen maantieteellisen merkinnän, joka takaa, että ne on kasvatettu juuri kyseisellä alueella. Sanomattakin on selvää, että viljelijät suhtautuvat sitruspuihinsa suurella ylpeydellä. Sitruspuut ovat herättäneet myös monissa runoilijoissa ja kirjailijoissa ihastusta. Tanskalainen H. C. Andersen on kirjoittanut jo vuonna 1833 ensi kertaa sitruspuut nähdessään, että paratiisin täytyy olla Italiassa. Jotta sitruunasta varmasti saa kaiken irti, sitä kannattaa pyöritellä pöytää vasten ennen käyttöä. Kun sitruunasta on puristettu parhaat mehut, sillä voi vielä hoitaa kynnet, kiillottaa juomalasit, desinfioida leikkuulaudat tai puhdistaa kylpyhuoneen laatat. Kirjaimellisesti en ole tuota alun aforismia aikaisemmin ottanut, mutta tämän kesän toimivin resepti on ollut helppo Sitron presse. Se on raikas ja virkistävä juoma, joka yksinkertaisimmillaan sisältää vain sitruunamehua ja kivennäisvettä. Tässä helppo ohje helteisiin kesäpäiviin. Tiina Perähannu-Silvola ruokahifistelijä   Sitron presse 2 osaa vastapuristettua sitruunamehua 1 osa vaahterasiirappia 5 osaa kivennäisvettä Jääpaloja Koristeeksi sitruunaviipale Purista lasin pohjalle sitruunamehua. Lisää vaahterasiirappi ja sekoita ne keskenään. Lisää kylmää kivennäisvettä ja sekoita taas. Täytä lasi jääpaloilla ja koristele juoma sitruunaviipaleella. Cin cin kesälle!