Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Resepti: Lohennahkaherkkua

  Vuoden 1980 Tallinnan purjehdusolympialaisissa olin edustustehtävissä troolari m/s Inalla. Aluksessa oli mm. kaasukäyttöinen pakastekaappi. Sen olin täyttänyt lohifileillä, omasta tuotannosta. Lohta graavasin ja pariloin. Höyrystin ja paistoin. VIP-vieraat olivat riemuissaan. Sitten kun tuli oikein tärkeitä vieraita, tein omaa omituista herkkuani. Se meni kuin kuumille kiville. Sanan täydessä merkityksessä.   Kas tässä avain infernaaliseen herkutteluun: Fileeraa fileestä irti kalan nahka. Mikä tahansa suomuton kala käy. Mahdollisimman puhtaaksi. Jos siihen jää hiukan kalan lihaa, ei sen väliä. Suolaa nahka kevyesti ja anna imeytyä hetki. Lämmitä paistinpannu tosi kuumaksi. Mieluiten valurautapannu. Leikkaa kalan nahka 4-5 cm leveiksi suikaleiksi. Laita ne selkäpuoli pannuun päin. Muista, pannun pitää olla tosi kuuma. Anna olla suikaleiden pannulla muutama sekunti molemmin puolin, niin että ne käpristyvät kunnolla. Älä polta, mutta älä jätä raa’aksikaan. Ota haarukalla suikaleen päästä kiinni ja pyöritä se rullalle.   Tarjoa ehdottomasti kuumana. Lisukkeeksi sopii erinomaisesti salaattivalikoima. On muuten hyvää. Ruotoreseptiä en enää ryhdy laatimaan. Joten kala hupenee tosi vähiin, ennen kuin loppuu.