Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Resepti: Vähän suolattua lohta Agricolan tapaan

Tässä vielä puolivuosituhatta sitten julkaistu herkullinen kalaresepti. Sain kerran palautetta, ettei käyttämämme nimi riimilohi ole oikein. Oli se kauan sitten. Ja nyt taas. Lohi halastaan ja selkä-ruoto otetaan pois (siis fileoidaan). Se pyyhitään sitte hyvin puhoiseksi puhtaalla liina-rievulla ja hiastetaan senpeästä lihanpuolelta suoloilla ja hiukalla sokerilla, jotka ensin sekoitetaan sekaisin. Sitte hiastetaan molemmin pulin niin paljolla pienillä suoloilla, että tulee hiukan suolaiseksi (riimisuolatuksi). Puhtosen pytyn pohjalle pannaan sitte muutama vihriäinen tillin oksa ja lohi ja niiden päälle taas tillin oksia. Tässsä 12 tuntia oltuansa on se syötävä ruokaöljyllä ja etikalla. Tässä suolassa säilyy lohi 8 päivää taikka vähän enemmänkin, mutta pitää sitte joka päivä käännettämän. Siinähän se on nykyaikanakin käytetty lohen graavaaminen. Mikään ei ole muuttunut. Tai on sentään. Kala sivellään lopuksi ruokaöljyllä ja etikalla sekoitetulla kastikkeella. Kokeilkaa. Etikka varsinkin antaa mukavan lisämaun. Sen esi-isämme noin 20 sukupolvea sitten jo tiesivät. Maistuu varmaan meillekin.