Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Resepti: Mansikoiden aika

Viime syksynä tapasin yllättäen vanhan tuttavani Raumalla. Emme olleet nähneet toisiamme vuosikymmeniin. Kumpikaan emme olleet, tietenkään, muuttuneet yhtään vuosien saatossa ja olisimme tunnistaneet toisemme vaikka maapallon toisella laidalla. Nopeasti palasimme jutuissa ajassa taaksepäin. Aikanaan meillä oli tapana kerran kesässä kutsua hänet silloisen puolisonsa kanssa mökille kesäpäivän viettoon. Ne tapaamiset ovat olleet merkittäviä meille molemmille, koska niitä syksyn koleudessa spontaanisti muistelimme. Muisti on kuitenkin valikoiva. Hän muisteli, että mökillä aina savustettiin itse pyydetyt ahvenet ja keitettiin uudet perunat, jotka pestiin meressä sileillä kivillä istuskellen. Minulla oli muistoissani mansikkakakku, jonka he toivat tullessaan. Kakku oli aina samasta turkulaisesta konditoriasta ostettu ja jo konditorian nimen lausuminen oli jotain erityistä ja luksusta. Vaikka muistelimme eri asioita yhteisistä hetkistämme, ne liittyivät yllättäen molemmilla ruokaan. Ja varmoja olimme siitä, että niinä päivinä paistoi aina aurinko. Ohjeen tähän mansikkapiirakkaan löysin myöhemmin Turun Sanomista. Olin hämmästynyt, miten helposti voi päästä lähes leipomotasoiseen herkkuun sekä maun että ulkonäön puolesta. Olen muokannut ohjetta kiilteen osalta, sillä mielestäni kevyt sitruunan maku tukee hyvin mansikan makua.   Mansikkapiirakka Pohja: 1 kananmuna 1 dl sokeria 1 dl kermaa 0.5 dl sulatettua voita 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta Sekoita kananmuna ja sokeri kevyesti. Lisää kerma ja sulatettu, jäähtynyt voi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne seokseen mukaan. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Täyte: 1 prk kermaviiliä 0.5 dl fariinisokeria 0.5 tl vaniljasokeria 1 dl kermaa Sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle. Pinnalle: Tuoreita viipaloituja mansikoita 0,25 dl sitruunamehua 1,25 dl vettä 0,75 dl hyytelösokeria Asettele viipaloidut mansikat kauniisti täytteen päälle. Keitä vesi-sitruunamehuseos ja lisää siihen hyytelösokeri. Kiehauta uudelleen ja anna jäähtyä tovi ja pensselöi mansikoiden pintaan. Anna piirakan maustua muutama tunti viileässä ennen kahvin keittoa. Mansikka-aika ja kesä ovat nyt parhaimmillaan. Ja meillä kaikilla mahdollisuuksia luoda uusia makumuistoja, joihin myöhemmin palata. Herkulla voi juhlistaa vaikkapa opiskelupaikan saanutta, naistenviikon nimipäiväsankaria tai uutta kesäpäivää. Tiina Perähannu-Silvola