Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Resepti: Uusia juhannusperinteitä

Juhannus on valon, keskikesän ja lomakauden alkamisen juhla. Kansanperinteen mukaan juhannukseen kuului uskomuksia ja taikoja, joilla pyrittiin ennustamaan erityisesti lemmenasioita ja tulevaa puolisoa. Taiat vaikuttavat hankalilta toteuttaa ja herättävät hämmennystä. Kun esimerkiksi saunan jälkeen juoksee alasti ruisvainion ojia, tapaa yhdeksännessä ojassa tulevan puolisonsa. Epäilen, että nykyään siellä olisi vastassa poliisi ja juostua tulisi useita kilometrejä. Helpompi tapa nähdä tuleva puoliso on laittaa juhannusyönä nukkumaan mennessä vasen sukka jalkaan väärin päin. Onneksi vuosien saatossa on kehittynyt omat helpommat juhannusperinteet, jotka joustavat ja muuttuvat edelleen. Vanhin perinteemme on juhannusmenu, jonka ohjeet on Gloria-lehdestä vuodelta 1987. Menu koostuu useista ruokalajeista ja lopuksi kahvin kanssa tarjoillaan kirsikkarahkakakkua. Eräs juhannusvieraista saapuu mökille perinteisesti aina sama t-paita päällään. Paita on ostettu 1990-luvun alussa ja sitä käytetään vain mökillämme. Juhannuksen jälkeen se kuulemma pestään käsin ja viikataan kaappiin odottamaan seuraavaa kutsua. Oma perinteeni on sitoa kukkaseppeleet naisvieraille oman pihan luonnonkukista. Kukkaseppele hiuksillani pyrin viettämään juhannusta samoissa vaatteissa kuin kävin joulurauhan julistuksessa. Kahtena aikaisempana vuotena se on onnistunut helposti, sillä sekä joulun että juhannuksen säähän on sopinut farkut, villaneule, bootsit ja vettä pitävä takki. Jouluna on ollut siis liian lämmintä ja juhannuksena koleaa. Tämä perinne toivottavasti loppuu tähän vuoteen. Sekä juhannukseen että jouluun kuuluu myös Maailman paras silli. Sitä on tehty pöytään vuodesta 2007, jolloin löysin ohjeen Gloria-lehdestä.   Maailman paras silli 2 prk smetanaa ( a 120 g ) 1 putkilo (170 g) majoneesia 2-3 rkl sitruunamehua 1 dl hienonnettua tilliä 1 tl currya 0.5 tl sokeria 0.25 tl mustapippuria 2 murskattua valkosipulin kynttä noin 500 g sillifileetä 2 sipulia   Sekoita smetana ja majoneesi keskenään. Mausta seos sitruunamehulla, tillillä, currylla, sokerilla, mustapippurilla ja valkosipulilla. Leikkaa sillifileet haarukkapaloiksi. Sekoita ne kastikkeen joukkoon. Viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Uudesta sipulista kannattaa käyttää myös varret. Lado kauniiseen purkkiin vuoroin silliseosta ja sipulirenkaita. Siirrä silli kylmään maustumaan. Parhaimmillaan se on kolmen päivän kuluttua, mutta kukapa sinne asti malttaa odottaa, joten seuraavana päivänä voi purkin avata.