Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Pakkahuoneella maisteltiin varhaisperunaa

Uudenkaupungin Pakkahuoneella vietettiin lauantaina uuden perunan karnevaalia jo toista kertaa. Lounais-Suomi on tärkeä perunantuottaja, ja perunoita viedään täältä ympäri Suomea. Perunanviljelijä Anssi Väättänen oli saapunut paikalle perheensä kanssa maistattamaan vieraille eri perunalajikkeita. Nyt tarjolla oli kuutta eri lajiketta. - Perunoiden mauissa on merkittäviä eroja. Esimerkiksi Siikli on maultaan voimakas, kun taas Solistin maku on mieto, kuvailee Anssi Väättänen. Uuden perunan karnevaalien isä on Pakkahuoneen yrittäjä, kokki Tapio Pääkkö . - Olemme kehittäneet karnevaalin ideaa, ja tänä vuonna vierailijat saavat nauttia ruokien lisäksi myös elävästä musiikista ja taidenäyttelystä, kertoo Pääkkö. Ravintolassa on tarjolla monenlaisia perunaherkkuja, kuten broileria pikkelöidyn perunan ja perunarieskan kera. Annokset Pääkkö suunnitteli yhdessä keittiömestari Juha Pokan kanssa, ja esivalmistelut aloitettiin jo pari päivää ennen karnevaaleja. Erään jälkiruoan maistelu vaati aterioijalta hieman uskallusta. Se nimittäin muistutti erehdyttävästi multaista perunaa. Jos kuitenkin uskalsi lohkaista siitä palan, makean kuoren sisältä paljastui suussa sulava suklainen herkku. Paikallinen varhaisperuna ja idyllinen ympäristö selvästikin kiinnostaa sekä paikallisia asukkaita että turisteja. Pöydät täyttyvät asiakkaista, ja perunanmaistatuspisteessä riittää kuhinaa. - Odotamme paikalle useita satoja vieraita ja pyrimme järjestämään tapahtuman taas ensi vuonna uudestaan, Tapio Pääkkö sanoo. Vaikka peruna on olennainen osa suomalaista ruokavaliota, monelta sen kypsennys menee silti pieleen. Jotkut keittävät perunat liian kypsiksi ja joiltain ne jäävät raaoiksi. Tapio Pääkön neuvoilla varhaisperunoista kypsyy täydellisiä. Perunoiden rinnalle Pääkkö suosittelee kylmiä kaloja, kuten graavilohta tai silliä. Pääkön varhaisperunat: Laita perunat kiehuvaan veteen ja keitä niitä vajaa 20 minuuttia. Kun perunan rakenne on miellyttävän kiinteä, ota kattila pois liedeltä ja kaada vesi pois. Pidä kantta kattilan päällä noin viisi minuuttia, jolloin höyry kypsyttää perunat sopivan kypsiksi. Kotikokin kannattaa kokeilla rohkeasti muitakin perunareseptejä, sillä peruna on monipuolinen raaka-aine. Juha Pokan ohjeella voi loihtia vaikkapa maukkaan lisukkeen ruokapöytään. Pokan perunalisuke: Asettele raa’at kokonaiset perunat vuokaan. Lisää joukkoon suolaa, timjamia, valkosipulia ja rypsiöljyä ja paista 170 asteessa noin puoli tuntia. Perunoita kannattaa pyöräyttää paiston aikana.