Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Smaku rantautui Naantaliin – Maisteluannokset tutustuttavat ravintolan makumaailmaan

Seitsemän naantalilaista ravintolaa kutsuu asiakkaita kierrokselle maistelemaan huolella harkittuja, kunkin ravintolan omasta makumaailmasta kertovia pikkuannoksia. Ravintolat osallistuvat Smaku Tour -tapahtumaan kukin vähintään yhdellä annoksella, joka voi olla maistiainen alku-, pää- tai jälkiruoasta. Annoskoko on mitoitettu siten, että maistelua jaksaa jatkaa useammassa ravintolassa. – Vähän tosin tuntuu siltä, että ravintolat laittavat annoksiin ekstraa. Porvoossa asiakkailta tuli palautetta, voisiko annoskoko olla vähän pienempi, ja ensimmäisestä vuodesta se onkin pienentynyt, Smaku Tourin tuottaja Laura Pulkkinen kertoo. Smaku-tapahtuma on järjestetty Porvoossa jo kolmena kesänä, ja tänä kesänä se valloittaa myös Naantalin. Pulkkisen mukaan Porvoossa ja Naantalissa on paljon samaa. – Ne ihmiset, jotka hakevat tietoa Porvoosta, hakevat sitä myös Naantalista. Monessa asiassa kuljemme rinta rinnan. Naantali on ensimmäinen rohkelikko, joka lähti mukaan Smaku Touriin, mutta suunnitteilla on tapahtumat myös Lappiin ja Järvi-Suomeen, hän kertoo. Naantalissa Smaku-annoksia on tarjolla yhteensä kymmenen. Asiakkaat voivat vierailla oman kiinnostuksensa, aikataulunsa ja kylläisyysasteensa mukaan yhdessä tai useammassa ravintolassa, joissa annokset ovat saatavilla 14. kesäkuuta saakka seitsemän euron hintaan. Päätapahtumassa lauantaina 15. kesäkuuta kaikki ravintolat ovat saman katon alla Kaivohuoneella kello 13–18. Yleisö voi äänestää maisteluannoksista suosikkiaan, ja tapahtuman päätteeksi julkistetaan Naantalin Makuaarre 2019. Kolme vuotta sitten avattu vierasvenesataman After Sail 714 osallistuu Smaku Touriin burgeriannoksella, joka rakentui olosuhteista johtuen kalaisaksi. – Päätapahtumassa meillä ei ole mahdollista valmistaa lihaburgeria, joten suunnittelimme oman annoksemme sen mukaan. Meidän pääjuttumme ovat burgerit ja sormieväät, joissa käytämme mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja raaka-aineita. Smaku-annoksemme on kylmäsavulohiburger, jossa on tartarkastiketta, avokadomoussea, friteerattua kaprista, tilliä ja sitruunaa, ravintolapäällikkö Markku Yrjölä kertoo. Cafe Amandis luottaa päätuotteeseensa vohveliin, josta tarjolla on kaksi makeaa versiota. – Vohvelit ovat meille ylpeyden aihe. Meillä on listalla kymmenen vohveliannosta, mutta Smakussa niitä on mukana kaksi. Meidän keittiömme ei käytä lainkaan vehnäjauhoja, mutta sitä ei markkinoinnissa mitenkään erityisesti tuoda esiin. Kaikki leivonnaisemme ovat gluteenittomia, ja toinen Smaku-annoksemme on myös vegaaninen, yrittäjä Annika Virtanen kertoo. Naantalin Kaivohuone tarjoilee annoksen, jossa on paimiolaista kanaa, salolaista chilikastiketta, rymättyläläisiä perunalastuja ja nousiaislaisia yrttejä. Annoksen kruunaa mämmi bbq-kastikkeen muodossa. Höyrylaiva s/s Ukkopekalla on tarjolla rymättyläläisen lammastilan lammasjäätelöä. – Naantalin Smakussa on leimallista, että lähituottajat ovat voimakkaasti mukana. Ylpeys omista tuottajista on selkeästi noussut, Laura Pulkkinen sanoo. Päätapahtumaan Kaivohuoneelle Pulkkinen odottaa noin 700 asiakasta, mutta määrää on hänen mukaansa vaikea ennakoida. Ensimmäisenä vuonna Porvoossa kaikki ennakko-odotukset ylitettiin tuplasti, kun kävijöitä oli 1 200. Viime vuonna määrä oli jo kolminkertainen. – Paikallinen ruokakulttuuri kiinnostaa ihan selkeästi. Smaku on matalan kynnyksen tapahtuma, joka aiheuttaa kohtaamisia ihmisten välille. Tämä voi olla sellainen leirinuotio, jota ihmiset edelleenkin kaipaavat. Ruoan ympärille on helppo kokoontua ja jakaa siitä kokemuksia, hän sanoo. Tapahtumassa ovat mukana myös Cafe Santala ja Valborg sekä Rymättylän Herrankukkaro, joka on mukana ainoastaan päätapahtumassa. Lisää tapahtumasta:  https://smakufestivals.com/naantali /