Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Ruokaresepti: uunilahna

Herrankukkarossa tarjotaan saaristolaispöydässä runsaasti lähivesien hopeaa viljaa. Luonnonkalaa, jota myös villikalaksi kutsutaan. Minua hieman hymyilyttää, kun yksi kala on lähes ylitse muiden. Se on lahna. On aivan yleistä, että asiakkaat huokailevat ihastuksissaan esimerkiksi savulahnan nähdessään, että onpahan siitä pitkä aika kun olen viimeksi lahnaa saanut syödä. Sitä pitää ehdottomasti maistaa. Lahna on meidän väelle myös merkittävä kala, sillä omistamme yhden harvinaisista pyydyksistä Saaristossa. Suvinuotan. Sen paulohin kesällä useimmiten tarttuu lahnoja. Kun sopiva parvi sattuu kohdalle, niitä tulee sitten solkenaan. Erään kerran vieraanamme oli englantilaisia luontotoimittajia. Saimme yhdellä vedolla yli 300 lahnaa. Vieraamme olivat innoissaan. Kun Rantsalin seinällä oli vielä valokuvasuurennos Naantalin lahden lahnasaalista 1950-luvulta, jossa jäällä oli 1500 kg lahnaa, olivat vieraamme täpinöissään. Joskus onnistuu, kuten kalamiehet tietävät. Seuraavalla suvinuotan vedolla saaliina oli kaksi – sammakkoa. Et silleen. Uunilahna: n. 800 gr perattu kokonainen lahna ½ rkl merisuolaa korppujauhoja hyppysellinen 2 rkl voita ½ dl kermaa kiehuvaa vettä Perattuun lahnaan hierotaan suolaa molemmin puolin ja kala laitetaan uunivuokaan, jossa on valmiiksi ruskistettua voita. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja. Uuniin 225 astetta ja annetaan olla kalan painosta riippuen 30–40 minuuttia. Kun kala on ruskistunut, kaadetaan kuumaa vettä astiaan ja valellaan kalaa liemellä. Kun kala on kypsä, lisätään kerma. Paistinliemi toimii kastikkeena perunoiden kera. Pentti-Oskari Kangas