Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Ruokaresepti: Rymättyläläinen aito sillikiusaus

Rymättylässä meillä on upeat näköalat ympärillämme. Saaristoluonto, historia, kulttuuri ja erityisesti suomalainen ruokakulttuuri. Suurin osa esimerkiksi viljakasveistamme tuli Suomenniemelle noin 5000 vuotta sitten. Saaristo oli aikanaan suomalaisten ruoka-aitta. Kun Turun Linnaa rakennettiin 1200-luvulla, rymättyläläiset hoitivat rakentajien ruokahuollon. Erikoisviljely on pitäjässämme kunniassaan ja kalastuspitäjänä olemme kansakuntamme tunnetuin. Mitä olisi suomalaisten rakastama silli, ilman Rymättylän Saukko-laivastoa ja naapurimme Röölän kunniakasta sillin jalostusta ja pakkausta. Ruokakulttuuria meillä on vaikka muille jakaa. Kas tässä käyttöönne. 10 annosta: n. 500 g valmista peruna-ruispiirakkataikinaa tai itse tehtynä 10 perunaa -ei jauhoisia 3 isoa sipulia 3 kananmunaa 2.5 dl kermaa 1 tl mustapippurirouhetta 1 nippu tiliä 1 l merisuolaa 200 g juustoraastetta 1 rkl rypsiöljyä 150–200 g pieneksi pilkottua silliä, mieluiten maustesilliä Keitä perunat, jäähdytä ja kuori. Voitele iso uunivuoka ja kauli taikina vuoan peitteeksi koko alalle. Töki taikinaan reikiä ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Silppua sipulit ja kuullota ne keltaisiksi pannulla. Siivuta perunat ja silppua tillit. Pilko sillit. Sekoita kerma, munat ja mausteet keskenään. Levitä vuokaan sipulit, tilli sekä osa juustoraasteesta, perunaviipaleet ja sillinpalat. Kaada päälle kermamunaseos ja loput juustoraasteesta pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Pentti-Oskari Kangas