Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Malja keväälle ja valmistujaisille – Lotta Rantala viettää juhlapäivää työvuorossa

Lotta Rantala, 20, valmistuu ensi keskiviikkona Novidan hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Nuori nainen ei ehdi juhlia valmistumistaan, sillä työvuoro kutsuu Uudenkaupungin Hesburgerille. – En vietä mitään suuria valmistujaisia. Lähisukulaisille tarjotaan kahvit. Leipaisen jonkun kakun ja keksejä, hän kertoo. Maljan keväälle ja valmistumisensa kunniaksi hän nostaa ystäväporukassa sitten joskus, kun ehtii. Ravintoalalle valmistuvista ani harva ehtii juhlia. – Meiltä valmistuu tältä linjalta viisi ja kaikkia odottaa työpaikka, koulutuspäällikkö Suvi Laurikkala kertoo. Ammattiin valmistuvat valmistelevat sen sijaan muitten juhlia. – Juhlissa näkyvät nyt ympäristöarvot. Juhlapöytään halutaan kasvisruokaa ja vegaanivaihtoehtoja, Laurikkala kertoo. Lotta Rantala lisää listalle villiyrtit.   Ravintola- ja cateringalalle opiskelu on muuttanut Lotan suhtautumista ruokaan merkittävästi. – Kun aloitin opiskelut, minusta valmisruuat olivat ihan hyviä. Nyt tykkään kaikkein eniten aasialaisesta ruuasta. – Koulussa on päässyt maistelemaan eri kulttuurien ruokia ja esimerkiksi simpukoita ja rapuja. Harvoin elämässä tulee sellaista vastaan, että pääsee maistelemaan niin monenlaisia ruokia. Makuaisti on kehittynyt koulutuksessa ja opiskelun myötä myös viinit ovat tulleet tutuksi. – Meillä oli pienimuotoinen viinitasting, jossa opiskelimme, minkälaiset viinit sopivat minkäkin ruuan kanssa. Ruokahalu kasvaa yleensä syödessä, niin kävi myös Lotta Rantaselle. Hän innostui niin, että aikoo jatkaa opiskelua. – Mutta välillä pitää tehdä töitä, että saan rahaa säästöön opiskeluja varten. – Jossain vaiheessa olisi kiva lähteä töihin Tampereelle, Turkuun tai pääkaupunkiseudulle. Helsingissä on paljon erilaisia ravintoloita. Haluaisin päästä töihin johonkin kasvisravintolaan, tällainen ekohippi kun olen, hän nauraa.     Nakukakku 10 annosta   Pohja: 4 munaa 1,5 dl sokeria 1 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta 0,5 tl kardemummaa 1 tl inkiväärijauhetta   Väliin: 1 dl maitoa 1 dl sitruunacurdia (lemon curd)   Täyte ja kuorrutus: 2 dl kermaa 1 prk (200 g) rahkaa 2 tl vaniljasokeria sokeria maun mukaan 1 l tuoreita mansikoita   Koristeeksi: mansikoita, syötäviä kukkia, minttua tai sitruunamelissaa   Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovasti. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 20 cm). Paista 175 asteessa 35–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jäähdytä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Mausta vaniljasokerilla ja sokerilla. Poista mansikoista kannat ja leikkaa puoliksi tai neljään osaan. Halkaise pohjat kolmeen osaan. Kostuta maidolla. Levitä pohjalle sitruunatahnaa, kerma-rahkaseosta ja mansikoita. Laita kakkukerros päälle ja toista. Laita ylin kerros päälle. Lisää kermaseosta vielä ylimmälle kakkulevylle, mutta älä kuorruta reunoja. Koristele juuri ennen tarjoilua mansikoilla, syötävillä kukilla ja mintun lehdillä. Resepti: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry   Onko astioita ja ottimia riittävästi. Onko kahvinkeitin riittävän suuri? Riittävätkö kodin kylmäsäilytystilat? Jos ei, hanki styroksinen kylmälaukku ja kylmävaraajia. Huomioi erityisruokavaliot. Isoissa juhlissa on hyvä varata syötävää myös vegaaneille, keliaakikoille ja laktoosi-intoleranteille. Alkumalja kuuluu juhliin, muista myös alkoholiton vaihtoehto. Hanki juhlapäivälle apuvoimia, jotta ehdit seurustella vieraiden kanssa. Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry