Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Resepti: Marsipaania ja kuivakukkia

Pyysin miehen käymään kaupassa ja tuomaan leivontahyllystä pienen pussin “tavallista” mantelijauhetta, koska olin leipomassa kakkua. Puolta tuntia myöhemmin kaupassa oli käyty ja keittiön pöydällä oli 800 gramman pussi mantelijauhetta, pienempää kun ei kuulemma löytynyt. Kun olin sitten leivittänyt kakkuvuoan, johon mantelijauhetta tarvitsin, jäljellä oli arviolta 780 grammaa jauhetta. Oli siis pakko miettiä, mihin upottaa tuo määrä kallista raaka-ainetta. Varsinkin kun manteli on sen verran rasvaista, ettei se pidä pitkästä odottamisesta. Siirsin pussin jääkaappiin, ettei tuote pääse härskiintymään. Viime vuonna leivoin kokeilumielessä ystävälleni gluteenittoman kakun, johon jauhoina käytin maissijauhoja. Ne antavat kauniin kullankeltaisen värin taikinaan ja ovat maultaan neutraaleja. Tätä amerikkalaisohjetta lähdin muokkaamaan tämän kevään juhlia varten. Manteli antaa ihanaa makua leivonnaisiin, jälkiruokiin, aamupuuroon. Parasta on kuitenkin se, että se tuo mehevyyttä taikinaan. Koska marsipaani on kotoisin Lyypekistä, suosisin tässä ohjeessa nimenomaan saksalaista. Vadelmien lisäksi kakun koristeena on kuivakukkaströsseleitä, jotka ostin Porista sisustusliikkeestä. Oikeastaan ne eivät maistu millekään, mutta ovat kauniita.   Gluteeniton marsipaanikakku 1,25 dl oikeita maissijauhoja (ei maissitärkkelystä) 1,25 dl mantelijauhetta 1 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria 125 g huoneenlämpöistä voita 100 g mantelimassaa 2,5 dl tomusokeria 4 kpl kananmunan keltuaisia 2 kpl kananmunia 0.5 dl smetanaa tai creme fraichea   Vuoraa tasapohjainen vuoka leivinpaperilla. Sekoita maissijauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen. Pilko mantelimassa pieniksi kuutioiksi. Vaahdota voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää ensin keltuaiset yksitellen aina hyvin sekoittaen ja sitten vielä munat yksi kerrallaan jälleen sekoittaen. Lisää sitten mukaan jauhoseos ja smetana. Lopuksi kiepauta marsipaanipalat sattumiksi. Paista kakkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Peitä kakkuvuoka leivinpaperilla heti alkuvaiheissa, sillä se palaa helposti. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla ja/tai kukkaströsselillä. Koska mantelijauhetta vaan riittää, tein näitä kakkuja kaksin kappalein. Toisessa käytin ohjeen mukaan voita ja toisen tein öljyyn. Joten nyt kevään ja kesän juhliin on makeaa tarjolla myös gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota noudattaville, kun vielä vaihtaa maitotuotteen vaikka soijamaidoksi. Tiina Perähannu-Silvola