Ladataan
Etusivu Uutiset Näköislehti Muut lehdet Yhteystiedot Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Kolumnit Pääkirjoitukset

Makeaa mahan täydeltä – Vartsalassa herkutellaan kakkubuffetissa

Suklaakakkua, kermakakkua, sitruunajuustokakkua, suklaamaitojuustokakkua, granaattiomenajuustokakkua, porkkanakakkua. Kakkuja on sen seitsemän sorttia ja kaikki näyttävät yhtä houkuttelevilta. Miten näistä voi valita? – Meidän kakkubuffetissa ei tarvitsekaan valita, Vartsalan vanhan koulun yrittäjä Pirjo Laurila hymyilee. Laurila järjesti ensimmäisen kakkubuffetin kaksi vuotta sitten pääsiäisenä. Buffet veti niin hyvin väkeä, että pitihän se järjestää toisenkin kerran. – Toisella kertaa buffet houkutteli paikalle niin paljon asiakkaita, että meillä oli ihan täyttä.   Kakkubuffetin idea lähti yrittäjän omasta päättelystä. Laurila oli huomannut, että jos asiakkaita tuli kaksi tai enemmän, he ostivat eri kakkuja ja jakoivat ne keskenään. Asiakkaat halusivat maistella eri kakkuja. Niin hän keksi, että miksei soisi asiakkaille mahdollisuutta maistella eri kakkuja. Nyt asiakkaat maistelevat ja nauttivat kakkubuffetista. Laurila tarjoilee kakkujen kanssa kahvia ja teetä, mutta osa asiakkaista tilaa kakkujen keralle kuohuviiniä. Kakkubuffet on tauolla kesällä. Suvella paistetaan pizzoja, koska Vartsalan 10-paikkainen venesatama täyttyy lomasesonkina. Kiviarinauuni pizzan paistoon hankittiin edelliskesänä. Se oli hyvä päätös. Senkin idean yrittäjä hoksasi, kun veneellä tulleet asiakkaat alkoivat kysellä suolaista purtavaa. Laurilan herkkutatti-fetapiiras on yksi ravintolan suosikeista, mutta pizzat ovat myös tehneet hyvin kauppansa. Ne vievät vähän isommankin nälän.   Vartsalan vanhan koulun ja sen yrittäjän tarina ovat ihan oma lukunsa. Vuosia sitten Pirjo Laurila asui Kaarinassa ja teki kansainvälistä kauppaa. – Vanhemmillani on ollut mökki Kustavissa ja olen ollut kesäkustavilainen jo 70-luvulta alkaen. Tämä on ollut minulle aina rakas paikka. Ensin Laurila muutti Kustaviin ja alkoi tehdä etätyötä. Tosin hän matkasi kerran viikossa Tanskaan ja oli muuten aamulla konttorissa ennen kahdeksaa ensimmäisenä, vaikka oli tullut lossin takaa, ajanut lentokentälle ja lentänyt Kööpenhaminaan. – Pomoa aina nauratti, että Pirjo se sytyttää valot toimistolla, vaikka on tullut kaukaa Suomesta lossimatkan takaa. Vuonna 2005 hän osti Vartsalan vanhan koulukiinteistön. Koulu oli pitkään remontissa. Vuonna 2012 Pirjo Laurilasta tuli kokoaikainen yrittäjä. Koululla on yrittäjän alkuperäinen haave, kynttiläpaja, mutta lisäksi kahvila ja lahja- ja sisustusmyymälä. Vartsalan ovat löytäneet nyt myös ulkomaiset turistit. – Saarelle tulee tänä kesänä vierailulle rodokasviharrastajia Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta. He käyvät myös meidän kahvilassa. Kustavin Vartsala on siis nousemassa maailman kartalle.   Sitruunajuustokakku (6-8 annosta) Pohja 200 g kaurakeksejä hienonnettuna 80 g sulatettua voita Täyte 200 g maustamatonta tuorejuustoa 2 dl kermaa 1-2 sitruunaa 3-5 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeria 3 liivatelehteä Koristeluun Mansikoita ja orvokkeja   Sekoita keksimurut ja sulatettu voi. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Purista sitruunoista mehu. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen tuorejuusto. Kuumenna kupin pohjalla noin ½ dl sitruunamehua kiehuvaksi esim. mikrossa. Lisää siihen pehmennyt liivate reippaasti sekoittaen. Sekoita kerma-tuorejuustovaahtoon vanilliinisokeri sekä hiukan jäähtynyt liivateseos. Mausta seos vähitellen välillä maistellen sitruunamehulla ja sokerilla maun mukaan. Koristele kakku tuoreilla mansikoilla ja orvokeilla. VINKKI: Kakun voi hyvin pakastaa. Ota kakku sulamaan huoneenlämpöön ja koristele se noin tuntia ennen tarjoilua.