Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Kylväjän toiveissa sateet

Mynämäen seurakunta ja MTK-Karjala järjestivät kylvönsiunaustilaisuuden maanantaina Karjalan Suutilassa Juhani Hellan pellon pientareella. Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1680, ja Juhani Hella on nyt 11. polvea, joka tilaa hoitaa. Viljelyssä on vehnää, kauraa ja härkäpapua. – Kylvöt tulivat valmiiksi 3.5. Kylvökelit olivat hyvät, kosteus oli juuri sopiva. Sadetta nyt toivotaan, ettei tulisi viime vuoden toisintoa. Vesimäärä on tällä hetkellä suurinpiirtein sama kuin oli viime vuonna tähän aikaan, hän toteaa. Tilalla on käytetty suorakylvöä jo 16 vuotta, ja Juhani Hella on valintaan tyytyväinen. – Ei ole pahempia juolavehnäongelmia ja maa on kuohkeaa, matoja on älyttömän paljon. Kylvönsiunauksessa kirkkoherra Tapani Kujala siunasi siemenet, jotka Hella kylvi vanhan ajan tapaan vakasta kevätvehnäpellolle.     Mukana tilaisuudessa olivat myös Karjalan koulun oppilaat, jotka saivat tunnistettavakseen eri viljelykasvien siemeniä. Helpoin tunnistettava oli härkäpapu ja eri viljat, muut tuottivat enemmän vaikeuksia. Oppilaita kiinnostivat myös esille tuodut koneet, Markus Setälän tarkkuuskylvökone ja Ari Raukusen suorakylvökone.     MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Terhi Löfstedt totesi tämän kevään olevan kevät, josta puhutaan vielä pitkään, sillä näin varhain ei ole pelloille päästy  – ainakaan sen kuuluisan miesmuistin mukaan. – Ja vaikka miesmuistin mitta on erilainen kuin kalenterimitta, on tämä kautta aikain varhainen kevät, ei käy kiistäminen. Koululaisia Löfstedt pyysi pohtimaan, mitä tarkoittaa ketju, ja mistä muodostuu ruokaketju? Ruokaketju alkaa ja päättyy kaikkiin 5,7 miljoonaan suomalaiseen, ja siinä välissä on lenkkeinä ruoan tuottajia, valmistajia, kuljettajia ja myyjiä koko maassa 340 000 henkeä, joista Varsinais-Suomessa yli 15 000. Löfstedt muistutti, että ruokaketjussa, kuten polkupyörän ketjussakin, jokainen lenkki on yhtä tärkeä, arvokas ja tarpeellinen, jotta ketju toimii. – Samalla tavalla kuin huollamme polkupyörän ketjuja, samalla tavalla meidän on pidettävä huolta kaikista ruokaketjun lenkeistä.