Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Resepti: Tunnelma lauha lauantaina

Mökiltämme on 30 km ajomatka naapurikuntaan Merikarvialle, joka markkinoi itseään “kummallisen kodikkaana” kuntana. Merikarvia on profiloitunut myös vahvasti kalastusmatkailuun viimeisten 20 vuoden aikana. ”Merikarvianjoki niin lähellä, mutta niin kaukana arjesta” todetaan merikarvialaisessa sloganissa. Joki alkaa Isojärven pohjoispäästä ja laskee noin 27 kilometriä myöhemmin Selkämereen Merikarvian edustalla. Vaelluskaloilla, merilohella ja meritaimenella, on vapaa nousuyhteys koko joen matkalle. Runsaat poikasistutukset takaavat saalista ja kireitä siimoja siis jatkossakin. Kalastuspaikat ja kalakannat hoitaa, huoltaa ja kunnostaa Merikarvianjoen Kalakierros -niminen voittoa tavoittelematon yhtymä. Kesän avaus näillä kulmilla on Merikarvianjokipäivä, joka oli tänä vuonna lämpöisenä lauantaina 27.4. Tapahtuma järjestettiin keskustassa Holmankosken alueella. Tapahtuma ja aurinkoinen sää houkutteli paikalle lähes 3000 vierailijaa, joista ainakin osa oli todellisia kalamiehiä ja- naisia. Ohjelmassa oli mm. kalastusesitykset Euroopan suurimmalla pyörillä kulkevalla jättiakvaariolla, perhonheittokoulu, pelastuspukunäytös, uusimmat fileerausniksit ja kalastuskilpailuja. Kalastuksesta innostuneena mukaani lähti avokelasetti ja jigejä. Ja jälkiruuaksi ostettiin tuoreita munkkeja. Myynnissä olisi ollut myös lohikeittoa, mutta päätimme tehdä oman kalakeiton mökillä. Koska rentouttava kalastusharratukseni on vasta harjoitteluvaiheessa, saalis epävarmaa ja ainoastaan norssit liikkuvat mökkivesillä, turvauduimme ruokakaupan kalavalikoimaan. Oma kalakeitto-ohjeeni on Valion ohje 1990-luvulta ja nimeltään lähes runollinen Tunnelma lauha -keitto.   Tunnelma lauha -keitto 1 l vettä 1 kalaliemikuutiota 1 sipuli pala purjoa 2 porkkanaa 4 perunaa 150 g kylmäsavulohta, graavilohta tai tuoretta lohifilettä 150 g kuorittuja katkarapuja 1 tl rosmariinia 1 tl timjamia 1,5 tl currya 1 prk smetanaa 1 rkl sitruunamehua 1 dl tilliä   Lisää kiehuvaan kalaliemeen kaikki kasvikset: sipuli ja purjo hienonnettuna, porkkanat ja perunat ohuina tikkuina. Keitä lähes kypsiksi. Leikkaa kala ohuiksi suikaleiksi. Minusta kylmäsavulohi antaa tähän ihanan savuisen maun, mutta muukin kala käy. Lisää siis kala, katkat, mausteet ja smetana kattilaan. Kuumenna, mutta älä keitä, jotta katkat eivät sitkisty suotta. Lisää lopuksi sitruunamehua, mahdollisesti suolaa ja runsaasti tilliä. Patonki ja valkoviini sopii tähänkin seuraan.   Tiina Perähannu-Silvola