Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Resepti: Päivän paras ateria

Arjessa aamupala voi olla vain nopea hotkaisu leipää tai mukillinen kahvia ennen päivän käynnistymistä. Sen lisäksi, että aamiaisen pitäisi olla päivän tärkein ateria, se on mielestäni myös paras. Varsinkin viikonloppuisin tai juhlapäivinä on usein aikaa panostaa hieman enemmän. Mahdollisuuksia yllättää perhe tai ystävät houkuttelevalla aamupalalla on nyt tarjolla, sillä ensi viikolla on vappu ja pian sen jälkeen vuorossa äitienpäivä. Myös tavallisena viikonloppuna on välillä kiva hemmotella läheisiä jollain vähän paremmalla. Eikä tarjolla tarvitse olla todellakaan kaikkea mahdollista vaan muutama harkittu herkku. Viitseliäisyyttä aamupalan valmistaminen kyllä vaatii: aikaisen heräämisen lisäksi tarjottavat on etukäteen suunniteltava ja ostettava ja pöydässä olisi kiva olla jotain extraa. Ellei muuta, niin jokin makea pala tai kauniiseen lasiin kaadettu tuoremehu. Ja keittiöaskareet täytyy tehdä hipihiljaa ettei koko talo herää. Tämän reseptin osalta täytyy myös muistaa ottaa voitaikina sulamaan jääkaappiin edellisenä iltana. Tämän brunssiherkku on Seen by Tess -nimisestä blogista ja kokeilin sitä itse pääsiäisen aikaan. Ja mielestäni se on jakamisen arvoinen ohje. Tässä kannattaa siis käyttää kokonaista, isoa esikaulittua ja laskostettua voi- tai lehtitaikinaa, ei pieniä taikinalevyjä.   Brunssiherkku 1 pkt isoa valmiiksi kaulittua voitaikinaa tai lehtitaikinaa 1 pkt pekonia tai prosciuttoa 6 kpl kananmunia 1 dl juustoraastetta suolaa, mustapippuria   Aloita paistamalla pekoni tai prosciutto kevyesti paistinpannulla. Kauli voitaikina ohuemmaksi, noin uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Nosta uunipellille. Rullaa taikinan reunat kevyesti ylöspäin. Riko kananmunat taikinan päälle. Suolaa ja pippuroi kevyesti. Ripottele juustoraastetta ja sen päälle puolitetut pekonit. Paista 200 asteen uunissa noin 15 minuuttia. Paistos saattaa kohota aika korkeaksi, mutta muutama haarukan pisto laskee kyllä pinnan. Leikkaa annospaloiksi ennen tarjolle vientiä.   Seuraksi herkku tarvitsee raikkaita vihanneksia, ehkä hedelmäsmoothien, tuoremehua ja paljon tummaa kahvia.   Tiina Perähannu-Silvola