Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Kalantilainen yrittäjä kehitti härkäpapuhiutaleen

Yrittäjä Juha-Pekka Aikolan liikeidea sai alkunsa Yli-Pihanperän sukutilalla Kalannissa. Aikola oli maa- ja metsätalousyrittäjä ja viljeli muun muassa härkäpapua. Vuonna 2014 hän perusti tuotenimen Vihreä härkä ja alkoi jalostaa härkäpavusta helppokäyttöisiä tuotteita. – Heti alkuvaiheessa myin kokonaista härkäpapua ja kehitin härkäpapujauhon, rouheen ja pastan. Tuotteita saa myös gluteenittomana. Nyt muutaman vuoden jälkeen tuoteperhe laajenee. Aikola esittelee Uudenkaupungin kevätmarkkinoilla uusimman tuotteensa, joka lanseerattiin viime viikolla markkinoille. – Mietin pitkään sitä, miten proteiinia voisi lisätä aamiaiselle. Kun esimerkiksi Lähi-idässä pavut kuuluvat myös aamupalapöytään, meillä Suomessa syödään kaurapuuroa, jugurttia ja leipää, hän vertaa. Sitten hän keksi jalostaa härkäpavun hiutaleeksi. – Härkäpapuhiutaleessa on paljon proteiinia ja sitä voi syödä esimerkiksi jugurtin kanssa tai lisätä kaurapuuron joukkoon. Aikola sanoo, että härkäpavun hernemäinen maku on saatu pois. – Maku on hyvin neutraali.   Kalantilaisyrittäjä näkee uuden härkäpapuhiutaleen mahdollisuudet esimerkiksi urheilijoiden ruokavaliossa sekä vanhusväestön ruokailussa. – Etenkin vanhukset syövät aivan liian vähän proteiinia. Jos hiutaletta lisää kaurapuuroon, proteiinin osuus ruokavaliossa kasvaa. Tuotekehityksestä Aikola vastaa itse, mutta tuotannon hän ostaa alihankkijalta Suomesta. Hän sanoo, että vaikka kasvisruokavaliosta puhutaan paljon, uusien kasviselintarvikkeiden lanseeraus markkinoille on haastavaa. – Osa kuluttajista suhtautuu nihkeästi, kun ei pidä kasvisruuasta vouhkaamisesta. Valtaosa kuluttajista pitää kuitenkin terveellistä syömistä tärkeänä. Markkina on siinäkin mielessä haastava, että uusia tuotteita alalle tulee nyt paljon. – Tuotteen lanseerauksessa ajoitus on armottoman tärkeää, Aikola sanoo.