Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Ruokaresepti: affenfileitä sipulikermassa

En turhaan ole kotoisin Lökö-nimiseltä ulkosaarelta. En, koska se nimi on suomeksi ”Sipulisaari”. Lökö nimeä ei suomennettu suoraan, vaan tehtiin kompromissi, Lyökki. Olisihan se ollut hieno kertoa olevansa ” Sipulisaaren kasvatteja”. Isovanhempieni kotiniemessä Myllykallion kallioiden koloissa kasvoi valtoimenaan villisipulia. Toki Mamma kasvatti sitä tregolissakin = puutarhassa, se oli kelpoisa maun jalostaja varsinkin kalan valmistuksessa. Myllymäen rantakalliolta ongittiin pikkukaloja. Pääasiassa ahvenia. Niitä ei perattu eikä suomustettu. Ne nyljettiin. Osaan sen taidon vieläkin. Kerron joskus. Maailman helpoin tapa saada onkikalasta saman tien paistinpannulle. Toki sen voi myös perata ja suomustaa. Lopputulos on aina yhtä herkullinen. Ainekset: 1 kg perattuja pikkuahvenia tai ahvenfileitä. Muutkin pikkukalat käy. Myös silakka. 1 rkl lämmintä öljyä Jauhottamiseen: 1 1/2 dl korppujauhoja 1 1/2 tl merisuolaa 1/4 tl valkopippuria Sipulikermaan: 2 sipulia 2 dl kermaa hienonnettua tilliä hienonnettua persiljaa Pese kalat ja kuivaa pinnat kevyesti. Lado kalat uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele öljyllä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita jauhot ja mausteet, ja kierittele kala yksi kerrallaan niissä. Aseta kalat takaisin pellille ja laita uuniin, kunnes kalat näyttävät sopivan rapeilta. Kuori ja silppua sipuli hyvin pieneksi. Sekoita kulhossa sipulisilppu, tilli ja persilja. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon. Tarjoa kermasipulivaahto kastikkeena lämpimien kalojen päällä. Lisukkeena peruna on poikaa. Pentti-Oskari Kangas