Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Munkkeja voi paistaa nuotiollakin

Itse paistetut munkit ovat herkullisia, mutta keittiöön paistamisen jälkeen jäävä rasvankäry ei innosta tekemään niitä kovin usein. Siltä säästyy, kun paistaakin munkit ulkona. Valurautaisella munkkipannulla se onnistuu nuotiollakin. Antti Hakala ja Taina Numminen tekevät Mynämäen Korvensuussa Savikulman mökillään usein ruokaa ulkona, laavulla joka on rakennettu Laajoen rantaan. – Tämä on luksuseräruokailua, kun on helppo hakea tavaroita tuosta parinkymmenen metrin päässä olevasta keittiöstä, Antti naurahtaa.     Retkeillessä kokkaaminenkin on toki hänelle tuttua, sillä hän toimii harrastusmielessä erä- ja luonto-oppaana. – Siellä pitää vähän tarkemmin miettiä mitä tekee, kun kaikki pitää kantaa mukanaan. Mutta kun on oikeanlaiset vehkeet, nuotiollakin pystyy tekemään monenlaista. Vahtimista tietysti on, kun tuli ei saa olla liian kuuma pannun alla. Pienillä säätöpuilla voi pitää lämpöä tasaisena. Munkkipannussa munkit paistuvat rasvassa kukin omassa kolossaan. Munkkien koon suhteen pitää olla tarkempi kuin kattilassa paistettaessa. – 2,5 desin taikinasta tulee 60 pikkumunkkia. Taikinapallojen läpimitta ei saisi pannulle pistäessä olla kuin muutaman sentin, muistuttaa Taina, joka on kirjannut munkinpaistoon ohjeita myös Savikulman tallin nettisivulle. Munkkipannua voi käyttää myös kaasugrillissä, sillä valurauta varaa tasaisesti lämpöä.     Suolaiseksi ruuaksi on nuotiolla helppo valmistaa lohihampurilainen valurautaisella wokkipannulla. Taina vinkkaa tekemään niihin sämpylät Sikke Sumarin aamiaissämpyläohjeella. Jääkaapissa yön yli kohotettavaa taikinaa voi käyttää useampana päivänä. – Taikinasta voi ottaa aina vain sen verran, että saa tuoreet sämpylät paistettua aamupalalle. Ainakin kolmen päivän ajan sitä voi käyttää. Antti tekee lohihampurilaisia usein myös saaristolaisleivästä. – Tummasta makeasta saaristolaisleivästä tulee myös hyvät köyhät ritarit jälkiruuaksi. Paistaa molemmilta puolilta ja päälle makeaa puolukkahilloa ja kermavaahtoa.     Antti lämmittää sämpylänpuolikkaita pannulla rasvassa ja kääntelee siinä hetken myös kylmäsavulohta. Hampurilaiset ovat valmiit, kun väliin vielä pistetään sörsselit eli itse tehtyä aiolipohjaista valkosipulikastiketta, tomaattihärdelliä ja renkipojan sipulihöystöä. – Tomaattihärdellissä on tomaattimurskaa, vaaleaa balsamicoa, suolaa, pippuria, chilikastiketta, lohkottuja kirsikkatomaatteja ja basilikaa, Antti luettelee. Sipulihöystöön hän on kiehauttanut punasipulia kasvisliemikuutiossa ja lisännyt makeaa chilikastiketta. – Ei näihin ole eksaktia reseptiä, pistetään sitä mitä tulee mieleen ja mitä kaapissa sattuu olemaan. Aina kannattaa vähän säveltää, Taina rohkaisee. Menetelmä ei aina ole paras mahdollinen. Antti kertoo tapauksesta, kun itse tehdyt näkkileivät tulivat muotiin, ja hänkin halusi kokeilla: – Kaapissa ei ollutkaan mitään niitä siemeniä, joita reseptissä oli, mutta tein silti kun kerran olin aloittanut. Kyllä minä ne sitten yksin sain syödä. Kaikkea ei  ulkona tarvitse tehdä alusta asti. Esimerkiksi oikaisuohje nuotioblinien tekoon on tällainen: Osta kaupasta valmiita ohrarieskoja, lämmitä ne pannussa nuotiolla ja pistä päälle mätiä, smetanaa ja sipulia. – Se on hyvää retkelläkin, ei tarvitse taikinoiden kanssa plärätä ja paistella lettuja, Taina toteaa. Savikulmalla on myös verkkokauppa, josta löytyy monenlaista oheisvälinettä ruuanlaittoon ulkona. Sellainenkin eksoottisuus kuin popcornipata. Sen käyttö vaatii pariskunnan mukaan vähän enemmän harjoittelua, sillä kerran tuli kokeneemmallekin vain viisi popcpornia: niitä maisteltiinkin sitten hartaasti nautiskellen. (Huom. ohjeesta tulee noin 120 pikkumunkkia munkkipannuun sopivan kokoisina) 5 dl maitoa 50 g hiivaa 1-2 tl suolaa 1,5 dl sokeria 1 rkl kardemummaa 1 muna n. 75 g voita tai margariinia n. 12 dl vehnäjauhoja Alusta taikina valmiiksi, nostata ja ota retkelle mukaan. Pyörittele pieniä pullia ja nostata uudestaan. Paista kuumassa munkkipannussa rypsiöljyssä.