Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Melonista ruusu ja porkkanasta tulppaani – Koristeet piristävät ruokapöytää

Kalantilaisen Marja Hyytiän tärkeimmät työkalut keittiössä ovat muotoiluveitsi, pallo- ja kuoriraudat, juustohöylä, erilaiset vihannesteroittimet, muoteiksi sopivat pullon korkit ja pyörivä leikkuualusta. Niiden avulla hän taikoo juureksista ja hedelmistä pikkutarkkoja koristeita ruokapöytään tai vaikkapa tuliaislahjaksi kyläpaikkaan. – Vein kerran kukkaseksi melonin, johon olin kaivertanut ruusuja. Se meni lopulta säilytyksen jälkeen lampaille, kun ei sitä kuulemma raaskinut syödä. Näitä koristeita ei voi tehdä hyllylle, Hyytiä kertoo. Paljon erilaisia kädentaitoja harrastava Hyytiä ihastui vihannesten koristelaikkaamiseen 15 vuotta sitten Vakka-opiston kursseilla. Joitakin vuosia alkeis- ja jatkokurssin jälkeen hän opetteli ruusukoristeen leikkaamisen itsekseen netistä. – Nettiyhteys oli meillä eri huoneessa, ja kävin siellä aina katsomassa ohjeesta seuraavan vaiheen ja palasin keittiöön toistamaan sen. Ruususta tuli niihin aikoihin oikea buumi, ja oli vihannes mikä vain, siitä veivattiin ruusu, Hyytiä kertoo. Ruusu on yhä Hyytiän lempiaihe, mutta esimerkiksi sukulaislasten ristiäisiin syntyy yhtä hyvin vaikkapa lastenvaunut, joihin hän käyttää materiaalina vesimelonia ja bataattia. Porkkanan muoto sopii tulppaaniksi, ja omenasta saa esimerkiksi joutsenen. Hyytiä hurahti käsillä tekemisen riemuun siinä määrin, että on toteuttanut leikkaamisohjeista kaksi kuvakirjaa ja opettanut taitoa muutamalla kurssilla. – Ihmisiltä tulee ihan turhaan sellaista kuikuttelua, että kui tää on tehty ja kui sää osaat. Hyvä siitä tulee, vaikka tekisi miten. Hyytiä ottaa esimerkiksi kurkkukukkasen tekemisen. Kurkusta leikataan juustohöylällä yhdeksän siivua, joiden päälle ripotellaan runsaasti suolaa. Kymmenen minuutin kuluttua viipaleet ovat lötkähtäneet taipuisiksi, ja suolan voi huuhdella pois. Kun siivut asettelee limittäin jonoon ja käärii rullalle, syntyy helpolla tavalla kaunis kukkanen. Tarvittaessa sen voi kiinnittää tukevaksi hammastikulla. Samanlaista kukkasta voi kokeilla myös porkkanasta. Jos haluaa kokeilla vaativampia leikkauksia, peruna on siihen edullinen ja hyvä materiaali. Monivärisyyttä koristeisiin saa, kun jättää vähän kuorta jäljelle. Vihannesten leikkaamisesta tulee väistämättä hukkapaloja, jotka Hyytiän taloudessa päätyvät käyttöön. Neljä kuttua herkuttelee tarvittaessa vaikkapa kattilallisella pehmeiksi keitettyjä porkkanatulppaaneita. Kili-Marjanakin tunnettu Hyytiä luopui muutama vuosi sitten vuohenmaitojuustojen ja -karamellien teosta. Parhaimmillaan tilalla oli 30 vuohta, joista lypsäviä 19. Vielä viime syksynä kissa sai joka kolmas päivä yhdeltä nykyisistä kutuista lypsettyä tuoretta maitoa, mutta nyt senkin on ollut pakko oppia kaupan maitoon. – Vielä vuosi lopettamisen jälkeen minulta kyseltiin, että enkö voisi hakea vuohenmaitoa muualta ja tehdä vielä juustoa, mutta enköhän ole jo elämässäni tarpeeksi seisonut hellan vieressä. Nyt ihmettelen, miten olen kaiken joskus kerennyt. Vihannesten leikkaamisesta kiinnostuneita Hyytiä vinkkaa hakemaan verkosta ohjevideoita sanoilla fruit carving . – Ja jos joku käy Thaimaassa tai muualla Aasiassa lomamatkalla, kannattaa pyytää tuliaisiksi kirjoja aiheesta. Vaikka kieltä ei ymmärrä, niissä on yleensä hyvät kuvat. Varaa yksi päärynä (ei liian kypsä) ruokailijaa kohti. Kuori päärynä, halutessasi jätä kuorta joihinkin kohtiin koristeeksi. Leikkaa päärynästä alaosa pois ja kaiverra hedelmä jonkin matkaa ontoksi pienellä palloraudalla tai lusikalla. Täytä päärynä, ja anna täytteiden valua runsaina lautaselle asti. Käytä täytteessä kaivertamiasi päärynäpalloja ja lisäksi esimerkiksi juustokuutioita (esim. gouda tai feta) ja viinirypäleitä. Jäätelötäytteiseen runsaudensarveen sopivat esimerkiksi marjat, suklaa- tai kinuskikastike ja nonparellit. Vain mielikuvitus on rajana!