Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Vaalit Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Muut lehdet Kolumnit Pääkirjoitukset

Ruokaresepti: Savusilakkasalaatti

Onhan savusilakka vastasavustettuna yliveto. Mutta se säilyy jääkaapissa vuorokausia. Hieman se vain kovenee, mutta maku pysyy savun ansiosta herkullisena. Kyllä esi-isämme tiesivät savun tuoreutta ja makua säilyttävän ominaisuuden. Kun Keski-Euroopasta tänne saavuttiin metsästämään ja kalastamaan viikkokausiksi, lihan ja kalan kuivaus, suolaus ja savustus olivat säilymisen kaikki kaikessa. Fiksuja nuo esi-isät. Tiedätkö muuten, että esimerkiksi kalan savustus on paljolti pohjoismaalainen toimi. Pohjois-Saksassa vielä esimerkiksi ankeriasta savustetaan, mutta siinä se sitten onkin. Norjalainen kylmäsavulohi on viime vuosina valloittanut Eurooppaa ja myös muuta maailmaa. Mutta pyöritään me täällä omissa kuvioissamme. Ohje neljälle: 5–6 savusilakkaa 1 dl kermaviiliä 1 kurkku Pieni purkki vihreitä oliiveja Paljon silputtua tilliä suolaa valko- tai maustepippuria salaatinlehtiä Perkaa silakat puhtaaksi myös ruodoista ja muhenna haarukalla tahnaksi. Sekoita savukalatahna, kermaviili, kurkku, ja tilli sekä mausta pippurilla ja suolalla. Aseta tarjoilulautaselle ja koristele salaatinlehdillä, oliiveilla ja tillinoksilla. Pentti-Oskari Kangas