Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Viisi viiriäisenmunaa vastaa yhtä kananmunaa

Nyt tulee keitetyn viiriäisenmunan kuorintaohje: Ota muna käteen ja hiero sitä pöytää vasten niin, että munan kuori murskautuu kauttaaltaan. Aloita kuoren poistaminen munan tylpästä päästä, jossa on kuoren alla pieni ilmatasku. Vedä kuorenmurut irti isoina suikaleina kuoren alla olevan kalvon avulla. Viiriäisenmunia pienimuotoisesti lähiseudun Reko-rinkeihin tuottava Marjo-Riina Paju sanoo, että ihmiset ovat alkuun olleet hyvinkin innostuneita kokeilemaan uutta. Nähtäväksi jää, onko munilla menekkiä jatkossakin. – Annan mukaan aina kuorintaohjeen, mutta kaikki eivät jaksa sitä opetella. Jos munan yrittää kuoria samalla tavalla kuin kananmunan, tulee pian äitiä ikävä, hän sanoo. Pieni viiriäisenmuna vastaa kooltaan viidesosaa kananmunasta. Se on hieman kananmunaa voimakkaamman makuinen, koostumukseltaan napakka ja moneen ruokaan hauska lisä. – Ne ovat hyviä salaateissa tai keitoissa, tai koristeluun vaikkapa voileipäkakuissa. Keitettyjä munia voi dipata sellaisenaan majoneesiin tai suolaan, tai niitä voi säilöä etikkaliemeen. Punajuuriliemeen säilötyt munat värjäytyvät kauttaaltaan vaaleanpunaisiksi, ja currylla ne saa värjättyä keltaisiksi. Viiriäisenmunat ovat ravintorikkaampia kuin tavalliset munat, ja muun muassa B-vitamiinia ja rautaa niissä on moninkertainen määrä, Paju sanoo. Puoli vuotta sitten Vehmaalle Anen kylään muuttanut Pajun perhe viehättyi uuden kotinsa pihapiiristä ja lukuisien ulkorakennuksen tuomista mahdollisuuksista. – Muutimme lähemmäksi mieheni työtä, ja omani jäivät Eurajoelle. Olin tylsistyä täällä, ja päätin kokeilla uudelleen viiriäisiä. Minulla oli niitä aiemmin kymmenisen vuotta sitten lemmikkeinä, mutta koin sen silloin hankalaksi, Paju kertoo. Perheessä on ennestään hevonen, kaksi ponia, kolme kissaa, koiraa ja kania, kaksi gerbiiliä ja leopardigekko. Marjo-Riinan omia lapsia on kolme ja lisäksi Marko -puolison lapset, jotka ovat paikalla joka toinen viikonloppu. Marjo-Riina Paju haluaa suoda eläimilleen väljyyttä ja valinnan mahdollisuuksia, mutta kanoja paljon aremmille viiriäisille se ei aiemman kokeilun mukaan sopinut. – Haaveilin silloin totta kai mahdollisimman isoista häkeistä ja ulkotiloista, mutta se ei toiminut. Pienemmissä häkeissä ne tuntevat olonsa turvallisemmaksi, vaikka omien aivojeni kanssa siinä onkin ollut totuttelemista. Entisen kanalan isoissa tiloissa on nyt seitsemän häkkiä, joissa kussakin elää yksi kukko ja neljästä kuuteen kanaa. Täysikasvuisia viiriäisiä on yhteensä noin 40, mutta naapurihuoneessa, jonka lämpötila pidetään korkeampana, kasvaa 23 tipua lisää. Neljäviikkoisina ne ovat jo lähestulkoon aikuisen kokoisia, ja kanat voivat alkaa pian jo munia. – Kaikella todennäköisyydellä puolet niistä on kukkoja, emmekä niitä niin paljon tarvitse. Itse en ole koskaan viiriäisen lihaa maistanut, enkä edes pystyisi. Nämä ovat ensimmäiset itse haudotut poikaset ja mielenkiinnolla odotan, saanko niistä kasvamaan kesympiä, Paju sanoo. Perheessä tehdään paljon salaatteja, joihin käytetään omia munia. Pajun mielestä viiriäisenmunille sopiva keittoaika on kaksi minuuttia, vaikka virallisesti ohjeeksi annetaan yleensä kolme minuuttia. Kuori irtoaa helpommin, kun munan jäähdyttää nopeasti kylmässä vedessä. Salaatteihin käyvät arkiset aineet ruokakaapin sisällön, kaupan tarjousten ja mielijohteiden mukaan. Paju käyttää usein pohjana valmista riisisekoitusta, jossa on punaista ja ruskeaa raakariisiä, vihreitä linssejä, kvinoaa ja kurpitsansiemeniä. Tonnikalasalaatti 1 pss (360 g) superriisiä (keittoaika 20 min.) 2 prk tonnikalaa juustoa (esim. emmental tai feta) 1–2 omenaa 1/2–1 kurkkua 1 pss pakasteherneitä 1 prk kapriksia 15–20 viiriäisenmunaa (tai 3–4 kananmunaa) Kanasalaatti 1 pss (400 g) täysjyväpastaa 2 pkt (500–800 g) broilerin fileesuikaleita 1 prk säilöttyä maissia 1 rs miniluumutomaatteja juustoa (esim. edam, emmental tai mozzarella) 1 prk säilykemandariineja 1–2 omenaa 15–20 viiriäisenmunaa (tai 3–4 kananmunaa) Keitä riisi tai pasta kypsäksi, paista broilerisuikaleet. Paloittele juusto, omena, kurkku ja tomaatit. Keitä viiriäisenmunat kypsiksi ja halkaise. Sekoita ainekset ja nauti salaatinkastikkeen tai balsamicon kanssa.