Ladataan
Etusivu Yhteystiedot Näköislehti Uutiset Kulttuuri Urheilu Mielipiteet Teemat Muistokirjoitukset Kolumnit Pääkirjoitukset Vaalit Muut lehdet

Resepti: Mitä Minna Canth teki?

Tiistaina 19.3. vietetään Minna Canthin 175-vuotissyntymäpäivää ja tasa-arvon päivää. Viime aikoina on ollut paljon tilaisuuksia, joissa ollaan käsitelty aihetta, mitä Minna tekisi tänään, mihin asioihin hän ottaisi nyt kantaa. Turun kirjamessuilla kuuntelin Mitä Minna tekisi -paneelikeskustelua, jossa mukana olivat näyttelijä Elina Knihtilä, päätoimittaja Jouko Jokinen , kirjailija Minna Rytisalo . Keskustelun moderoi Jenni Haukio. Arvailuksi jää, mitä Minna olisi oikeasti tehnyt, mutta voisi aavistella, että hän olisi puuttunut tämän päivän vihapuheeseen, leipäjonoihin ja lapsiperheiden vähävaraisuuteen. Paljon helpompi on kertoa, mitä Minna teki. Sillä hänhän ehti paljon lyhyen elämänsä aikana 1844 – 1897. Minna viitoitti tietä tuleville sukupolville ensimmäisenä suomenkielisenä lehtinaisena, kirjailijana, yrittäjänä, työnantajana, suorapuheisena yhteiskunnallisena vaikuttajana, seitsemän lapsen yksinhuoltajaäitinä, tasa-arvon puolestapuhujana, koulutuksen ja kasvatuksen korostajana, raittiusaatteen kannattajana. Näin muutamia mainitakseni. Ei siis ihme, että Minna Canth on ensimmäinen suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä. Minnan kotona Kuopiossa, Kanttilassa, pidettiin Minnan salonkia. Siellä vierailivat monet 1880-luvun ja vuosisadan vaihteen kulttuurivaikuttajat. Sinne tultiin keskustelemaan ja väittelemään, mutta myös viettämään aikaa korttipöydässä tai spiritistisessä istunnossa. Arvid Järnefelt on kirjoittanut kirjassaan Vanhempieni romaani seuraavasti Minnan salongista: “Pöydän reunat olivat aina täynnä odottavia kuppeja ja suuri kahvipannu kannettiin sisään tarpeen vaatiessa. Vieraita tuli ja meni. Jokaisen tulijan hän otti vastaan mitä sydämellisemmin, istutti eteensä ja kahvitteli. Itse hän sanoi juovansa kahvia päivän mittaan vähintään yhdeksän kuppia. Hänen ensimmäisiä kysymyksiään oli aina: no, onko mitään uusia aatteita, kertokaa, kertokaa.” Kahvi oli todellakin Canthin mieleen. Hänen intohimoaan kahviin avaa hänen lausahduksensa: “Kahvi on hyvää ensin aamuisin ja sitten koko päivän”. Ensi viikolla 19.3. kahvitellaan ja syödään päivänsankarin nimikkokakkua. Ohje on peräisin vuodelta 1849 kirjasta “Neuwoja tarpeellisempien joka-aikaisien ja Pito-ruokien Laitokseen”. Tekikö Minna kakkua itse on epäselvää, mutta kirja oli hänelle tuttu, sillä siitä on maininta Lehtori Hellmanin vaimo -nimisessä novellissa.   Minna Canthin kakku 2 dl siirappia 2 dl sokeria 2 kananmunaa 4 dl hyvää kermaa 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl pomeranssinkuorta 1 tl neilikkaa 1 tl inkivääriä 2 tl soodaa 4 rkl sulatettua voita Vaahdota kerma. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot varovasti toisiinsa. Sekoita kuivat aineet ja siirappi vuorotellen joukkoon. Lisää viimeisenä sulatettu voi. Kaada noin kahden litran vuokaan. Paista puoli tuntia 175 asteessa ja sitten puoli tuntia 150 asteessa. Kokeile kakun kypsymistä sukkapuikolla, kuten Minnan aikaan tehtiin. Tarjoa hyvän kahvin kanssa joko sellaisenaan tai hillon ja kermavaahdon kera.